Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rätt förutsättningar krävs för storsatsning på elnät

Johan Mörnstam, Europachef E.ON Energidistribution.Foto: ERIKA WEILAND

E.ON:s investeringsplan för de kommande fyra åren är vår största någonsin. Bara i region syd investerar vi 5,1 miljarder kronor, skriver Johan Mörnstam, Europchef vid  E.ON:s energidistribution i ett genmäle till Kvällspostens fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg, som svarar direkt.

GENMÄLE. Energiminister Anders Ygeman (S) har under de senaste dagarna fått kritik för regeringens förslag om mer pengar till elnätsinvesteringar, bland annat av Kvällspostens fristående kolumnist på ledarsidan Csaba Bene Perlenberg. Kolumnisten hävdar att Svenska Kraftnät löser effektproblemet för mindre pengar än kostnaden för förslaget. Det stämmer inte. Den uppfattningen blandar ihop två olika utmaningar, med olika tidsperspektiv.

Den kortsiktiga utmaningen handlar om den effektbrist som uppstod i södra Skåne och Stockholm hösten 2019. Den situationen löstes delvis med det så kallade 7-punktsprogrammet som är en lokal och kortsiktig lösning som säkrar kapaciteten i Skåne till 2024.

Men detta löser inte den långsiktiga utmaningen. Sverige har ett åldrat elnät som behöver byggas ut för att klara ett ökat elbehov. Elektrifieringen är en central del i klimatomställningen. För att adressera dessa behov har regeringen fört en dialog med Energiföretagen om att möjliggöra större investeringar. Det förslag som regeringen har lagt tillgängliggör medel som är strikt villkorade att de ska användas till investeringar i elnäten. Dessutom måste elnätsägaren addera ytterligare kapital motsvarade 25 procent av investeringen. 

E.ONs investeringsplan för de kommande fyra åren är vår största någonsin. Vi ska investera 16 miljarder kronor i de svenska elnäten, varav 5,1 miljarder bara i region Syd. Exempelvis planerar vi att investera 300 miljoner i Malmö på bland annat elektrifieringen av busstrafiken och omställning från gas till el i industrin. Vi investerar även 250 miljoner i att kapacitetssäkra nordvästra Skåne vilket är helt avgörande för tillväxten i den regionen. De planerna bygger på att regeringens förslag antas.  

 

Johan Mörnstam

Europachef E.ON Energidistribution

 

SVAR DIREKT: 

E.On skriver genmäle till Kvällspostens ledarsida för att invända mot uppgifter som ursprungligen publicerats av och i Dagens Nyheter. Det finns ingen anledning att misstro de uppgifterna. I själva verket kan inte E.ON heller förneka dem: Inte med ett enda ord nämner Johan Mörnstam de uppgifter som publiceras i DN, där Mörnstam själv inte kan eller vill dementera Ygemans påstående att bolaget i praktiken utpressat regeringen och elkunderna att acceptera ytterligare kostnader till E.ON om 8 miljarder kronor – när Svenska kraftnät enligt egen uppgift kan lösa samma uppgift till kostnaden om 20 miljoner kronor.

Om Anders Ygemans (S) spektakulära påstående att E.ON lyckats pressa regeringen och elkunderna på 8 miljarder kronor inte stämmer är det bara att säga: ”Nej, det stämmer inte. Energiministern far med osanning”. Det gör inte E.ON. 

Läsarna och elkunderna får själva bedöma vad detta betyder.

 

Csaba Bene Perlenberg

Fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida