TÅG MOT FRAMTIDEN. Pågatåg till Småland och Blekinge är framtidens melodi men glöm för all del inte bort att även satsa på det sydsvenska landsvägsnätet. Foto: Joachim Wall
TÅG MOT FRAMTIDEN. Pågatåg till Småland och Blekinge är framtidens melodi – men glöm för all del inte bort att även satsa på det sydsvenska landsvägsnätet.  Foto: Joachim Wall
Peter J Olsson

Tågen utvidgar Sundsregionen

Publicerad
Uppdaterad
Öresundsregionen blev lite större i går, skulle man kunna säga. Eller att Småland och Skåne fick starkare band.
I Hässleholm undertecknades ett genomförandeavtal mellan Banverket, Region Skåne, Regionförbundet södra Småland och åtta kommuner vid landskapsgränsen. Det som ska genomföras är att skapa ett större Pågatågsnät in i Småland.
Det är en regionförstoring, eller kanske snarare regionfusion, som man kan hoppas mycket på.

Bättre kommunikationer underlättar visserligen för näringsliv och kommuner, men kanske främst för de enskilda människorna. I dåliga tider blir det lättare att hitta nya jobb och ändå kunna bo kvar i villan och ha barnen i den invanda skolan. Tryggheten ökar. I goda tider blir det lättare att söka sig till nya arbeten där man behövs bättre. Matchningen av kompetens och arbetsmarknad underlättas.
Lokala tåg är viktiga i detta sammanhang. Men landsvägarna måste också bli bättre för att knyta samman Sydsverige.
I trakten finns väg 21 och 23, men också den så kallade tvärleden, för att ta några exempel, dessa kunde alla bli säkrare och snabbare.
Det är emellertid bara hoppas att dagens avtal blir en startpunkt för ett intensivare samarbete.

Sådana här satsningar är egentligen viktigare än alla diskussioner om att Region Skåne skulle utvidgas. Viktigare är att Sydsverige i praktiken agerar tillsammans och är överens om att såväl kommunikationer som samarbete ska utvecklas.
När väl tågen går och resandeströmmarna blir tätare så kommer samarbete att bli allt naturligare. Småland och Blekinge ska heller inte rädas att Öresundsregionen är en motor som ger effekter långt norr om gränsen till Skåne.
Det handlar om en utveckling som kanske är mest positiv för dem som tidigare haft problem med kommunikationer och tillgänglighet. Fler kommer att pendla till Malmö och Köpenhamn från Markaryd och Älmhult, men därmed bor de ju ändå kvar och bildar underlag för en levande bygd.
Att Nils Dacke, Blända, Vilhelm Moberg och Elin Wägner kan bli nya namn på tågen är bara välkommet.
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag