AFFISCHNAMN. När Skånemoderaterna samlas till stämma i Kristianstad är Skånes regeringschef Pia Kinhult ett av de mer kända namnen. Foto: Ulf Ryd
AFFISCHNAMN. När Skånemoderaterna samlas till stämma i Kristianstad är Skånes regeringschef Pia Kinhult ett av de mer kända namnen. Foto: Ulf Ryd
Peter J Olsson

Rädda partier styr inte framtiden

Publicerad
Uppdaterad
I morgon samlas Skånemoderaterna till stämma på Krinova Science Park i Kristianstad. Det kan inte uteslutas att ett av syftena med att välja detta ställe är att signalera att man är ett parti med blicken mot framtiden.
Kanske är det så, i alla händelser är det ett de senaste åren mycket framgångsrikt parti - numera det största i Skåne. Och till förhandlingarna kan man hälsa inte bara Region Skånes regeringschef Pia Kinhult, utan ett stort antal kommunstyrelseordförande.
Redan stämmans proposition nummer ett från förbundsstyrelsen om framtidens regionindelning andas försiktighet, kanske klädsamt för ett konservativt parti som första reaktion; men redan på 1700-talet myntades den konservativa linjen, att för att bevara måste man vara beredd att förändra.
Moderaternas förbundsstyrelse konstaterar att det enade Skåne blivit bra, men att det tagit lång tid och varit besvärligare än man trodde. Därför, menar man, är det inte realistiskt med en utvidgad region till valet 2014, även om man inte direkt är avvisande för längre fram.

I en ytterligare argumentation hävdas att det viktiga är att fördjupa Region Skånes ansvarsområde, inte att utvidga regionen.
Om den moderata stämman tar beslut enligt styrelsen lär det lägga en våt filt över tanken att nu gå vidare, tidigare har Centern uttalat sig emot att slå ihop Skåne med fler delar.
Folkpartiet, Socialdemokraterna och sedan Kristdemokraterna är däremot beredda till att nu gå vidare med en större region.
Det finns en del uppenbara problem med den moderata inställningen. Man talar sig varm för det samarbete som utvecklas norr och österut. Men kommer inte vidare samarbete att falna när kraften ska lägga på till exempel ett Småland-Blekinge?
Om man hade några tecken på att regeringen och riksdagen gärna skulle gå med på en ytterligare överföring av makt, ansvar och resurser till Region Skåne så vore det alldeles förträffligt. Men motståndet verkar i Stockholm vara välorganiserat emot detta.
Det är trist om försiktigheten ska leda till att man varken får det ena eller det andra.
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag