Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter J Olsson

Peter J Olsson: En riktig minoritetsbudget

INGA JÄTTESATSNINGAR. Henrik Fritzon (S) och Anders Åkesson (MP) drar huvudlinjerna i minoritetsstyrets budget för 2015 i Region Skåne.
Foto: Peter J Olsson

Det nya minoritetstyret i Region Skåne – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – presenterade i går sitt budgetförslag inför 2015.

Det var knappast någon klang och jubelföreställning, faktiskt kunde nog det mesta ha sagts av ett alliansstyre, och frågan är om inte den hårdaste kritiken kommer att komma från vänster – inom S eller i V.

För att inte tala om att en del vårdanställda som hoppats på valrörelsens löften kommer att bli besvikna.

Att det inte skulle bli några jättesatsningar stod klart redan för en vecka sedan när det hastigt och lustigt meddelades att det inte blev något av den skattehöjning som både S och MP gått till val på – att de i valrörelsen ville använda pengarna till olika saker är ju inget avgörande hinder.

Minoritetsstyret valde alltså att lägga sig utan att förhandla om skattehöjning nu, och därmed inte heller utnyttja det ultimatum Henrik Fritzon (S) hotat med i pressen. Men nästa år vill han i alla fall höja.

Förutom bristen på majoritet för skattehöjning i år, så "skyller" S och MP på att ekonomin förbättrats. Och så är det förstås - men det var inte helt okänt i valrörelsen heller.

Ändå går Henrik Fritzon (S) hårt ut med den nya budgeten, som då innebär ungefär lika mycket ökning till sjukvården som ett av femklöverns år. Han förklarar att det är slut på nedskärningarna.

I så fall har det alltså varit så de senaste åren också. Och effektiviseringskrav kommer att finnas även om regionledningen inte längre vill dra in sparbetinget för att sedan pytsa ut pengarna igen.

Den borgerliga alliansen svarade snabbt på budgetutspelet. Om de än var något syrliga mot regionstyrets tal om utsträckta händer och samförstånd. Då hade de önskat lite mer information i förväg, eller som Gilbert Tribo (FP) uttryckte det:

– Den utsträckta handen är mest att likna vid en rak vänster!

I sak var de kanske inte så kritiska. De ansåg det bra att S och MP inte höjde skatten eller gav sig på de vårdval som införts. I ett svar på regionrevisorernas granskning av vårdköer framhöll i går också en enig ledning och allians betydelsen av vårdval för eliminering av köerna till gråstarrsoperationer.

Men de noterar att de S-märkta vårdlöftena i valrörelsen knappast uppfylls genom denna budget, och att en del i den verkar misstänkt underfinansierat.

Man kan sammanfatta förslaget från S och MP att risken för en regeringskris i region Skåne har blivit betydligt mindre – både genom att förslagen är mindre partiskiljande och att det genom att det kanske därmed inte är hela världen om alliansen skulle vinna en och annan punkt.

Men kanske öppnar det också för en del kompromisser. Kanske, kanske inte, går sådana att få ihop. Det som i dag talar emot det är inte avståndet mellan blocken utan ovanan att överhuvudtaget förhandla.

Men övning ger färdighet.