Peter J Olsson

Dags för en småländska?

Publicerad
Uppdaterad
Kanske ska det vara en smålänning som partiledare i år? Knappt har Oskarshamnsfödde Håkan Juholt blivit S-ledare förrän det diskuteras om Maud Olofsson ska ersättas som partiledare för Centerpartiet.
Hon har i sommar suttit i tio år och om hon inte ska kandidera för hela nästa mandatperiod till 2018, så kanske det är lika bra att byta nu så att efterträdaren får tre år på sig till valet.
Så resoneras det på många håll i Centern.
Andra pekar på de darriga opinionssiffrorna och tror att ett partiledarskifte kan bli en nytändning.

Och två av de hetaste kandidaterna är då från landskapet Småland.
Det rätt nyutnämnda statsrådet Anna-Karin Hatt. Hon är sedan i höstas "IT- och regionminister" i Maud Olofssons eget näringsdepartement.
Det sägs också att hon är Olofssons kandidat. Tillsammans med maken Greger hjälpte Anna-Karin Hatt också Maud Olofsson med boken "Ett lan av friherrinnor", som gavs ut i valrörelsen.
Hon är 38 år. Ung för att vara partiledarkandidat, men ändå mer än tio år äldre än den andra småländska kandidaten: Annie Johansson från Värnamo. I själva verket är det bara tre, fyra mil mellan deras respektive födelseorter.
Om Anna-Karin Hatt främst gjort karriär som talskrivare och partiadministratör - fast med vissa utflykter såväl som ledarskribent, på pr-byrå och som friskole-vd, så är Annie Johansson en mer renodlad politiker med stor förmåga att kommunicera och väcka förtroende.

Båda står för ett modernare Centerparti,
Johansson dock för en mer tydligt ideologisk framtoning där centerpartister börjat tala om liberalism och personlig integritet.
Hon ligger nära den Stureplanscenter som förknippas med hennes presidiekamrat i Cuf, Fredrick Federley. Denna nya center har ju haft framgångar i just Stockholm, men ännu inte slagit i de två andra storstäderna. Eller ute i landet.

Annie Johansson har dock givit den ideologiska
förankringen en bas även i landet utanför storstäderna. Hon har talat om sin inriktning som Värnamoliberalism.
Och hon har haft framgång hemma i Småland. I Jönköpings län kryssades hon in som personvald 2006, och stärkte sin position ytterligare 2010. Hon kryssades då av var tredje av länets Centerväljare och hade faktiskt det största antalet personröster i en valkrets som någon Centerkandidat fick - bara om man lägger i hop de två valkretsar Maud Olofsson ställde upp i lyckas hon passera Annie Johansson!
Så nog kan hon gå hem i hela landet. Smålänning som hon är.
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag