Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter J Olsson

Ledare: Hur gammal är Kvällsposten?

KvP:s första nummer tillsammans med ett modernare.
Foto: Lasse Svensson

Om en dryg vecka, den 4 januari, är det 66 år sedan Kvällsposten utkom med sitt första nummer. Det var en satsning som snarast var del av Sydsvenskans 100-årsfirande och tidningen producerades till att börja med av SDS redaktion.

Den kom heller inte ut mer än en gång i veckan, på söndagar, och hade en tung sportvinkel - även om ledare och kultur redan från början tog plats. Först två år senare, den 2 januari 1950, blev KvP sjudagarstidning.

Så tidningen är knappt pensionär om man ska räkna så. Och alltså en av de yngre tidningarna i landet.

Men riktigt så är det inte heller, Kvällsposten kan på ett sätt räkna sig som dubbelt så gammal.

Tidigare fanns Skånska Aftonbladet, som inte hade något med den stockholmska tidningen att göra. Skånska Aftonbladet startade redan 1880 och köpte dessutom upp Malmötidningen 1906 och införlivade den. I slutet av 40-talet hade denna tidning ekonomiska problem och Sydsvenskans ledning fruktade att Kreugerägda Aftonbladet eller Bonniers skulle köpa tidningen. Alternativet var att själv köpa tidningen, vilken man gjorde 1949. Men då var Kvällsposten alltså redan startad och större än Skånska Aftonbladet. Säkert blev det svårare med tiden att heta samma som en konkrrent 60 mil bort.

Skånska Aftonbladet lades därför ner, medan Kvällsposten blev daglig. Dock tog man över flera medarbetare från den nedlagda tidningen, bland annat profilerna kriminalreportern Erik Bodman och allmänreportern Elsa Meldal. Från Skånska Aftonbladet tog man också över utrikesredaktören Gunnar Franzén. Denne fick också skriva ledare om utrikespolitik ett tag, trots att Franzén samtidigt var chefredaktör på Smålandsposten i Växjö!

Kanske kom någon del av kulturen från Skånska Aftonbladet med. Tidningen har kallats "den sista bohemtidningen", vilket påminnes om i Bo Östmans nyligen utkomna tidningshistorik "Från bly till padda". Östman menar att Kvällsposten kan ses som en fortsättning. Det kan diskteras, men lite spännande är det att Kvällsposten kanske med viss rätt kunde fira 134-årsjubileum i år.

Bohemtidningens storhetstid var kring sekelskiftet 1900 då Simon Broomé var en dynamisk chefredaktör, och tidningen gjorde visst skäl för bohemnamnet med många personligheter bland medarbetarna, till exempel skalden Gabriel Jönsson,

Östman citerar Erik Bodman som förklarade att redaktionen kunde beskrivas som ett mellanting mellan ett wienercafé och en klagomur "för lite löst folk".

Namnet Skånska Aftonbladet var uppe för bara tio år sedan så det framkom att Aftonbladet och Skånska Dagbladet gjort ett provtryck undre det namnet, Stockholmstidningen Aftonbladet har ju haft svårt i Skåne. Men det blev ingen nystart för namnet.

Kvällsposten blev emellertid en bra mycket större framgång än Skånska Aftonbladet. Till 1964 saknade tidningen chefredaktör, redaktionschef var Sven-Olof Berlin och politisk redaktör var Sixten Palm - den senare satt samtidigt i riksdagen! Från 1964 blev Berlin chefredaktör och Palm flyttade till rollen som politisk redaktör i Sydsvenskan, medan ny chef för Kvällspostens ledarsida blev Ola Gummesson. Denne blev senare chefredaktör i Kvällsposten och sedermera i Svenska Dagbladet.

Politiskt har Kvällsposten var pålitligt icke-socialistiskt. I första numret förklarar ledaren att tidningen är moderat konservativ, men inte snävt partibunden. Det ändrade sig väl senare när KvP tillsammans med Sydsvenskan myntade begreppet oberoende liberal - lite paradoxalt samtidigt som tidningarna var med och starta en ny partibeteckning - Medborgerlig samling! Ett alliansen redan på 60-talet!

En gammal tidning har alltid mycket i sin historia, som på något sätt lever kvar i tidningssidorna. Och det oavsett om tidningen är 66 eller 134 år.