ÖVERVAKADE. FRA:s spioneri blir extra betydelsefullt för oss i Skåne och kring Sundet, ett stort knippe kommunikationskablar går över Öresundsbron, skriver KvP:s politiske redaktör Peter J Olsson. Foto: CHRISTER WAHLGREN
ÖVERVAKADE. FRA:s spioneri blir extra betydelsefullt för oss i Skåne och kring Sundet, ett stort knippe kommunikationskablar går över Öresundsbron, skriver KvP:s politiske redaktör Peter J Olsson. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Peter J Olsson: Öresund och FRA

Publicerad
Uppdaterad
Öresundsregionen blir mindre integrerad av den ekonomiska nedgången. Färre svenskar finner jobb på andra sidan Sundet.
Färre danskar bosätter sig i Skåne för att pendla, om inte annat för att bostadspriserna hittills sjunkit mer i Danmark varför det blivit relativt mer förmånligt att köpa på Själland.
Men Öresundsintegrationen tar inte slut med detta. Den kommer att fortsätta.
Närområdet för arbetsmarknad, detaljhandel, utbildning och bostäder har växt och kommer inte att krympa.

En liten tillbakagång ungefär som när införandet av digital-tv gör det mindre självklart att ha tillgång till dansk tv.
Med det kommer alla sociala kontakter och möjligheter som öppnats. Och som kommer att fortsätta att verka.
Av kontakterna kommer också andra kommunikationer, all e-post och alla telefonsamtal mellan Öresundsmedborgarna.
Och därmed blir FRA:s spioneri extra betydelsefullt för oss i Skåne och kring Sundet, inte endast för att ett stort knippe kommunikationskablar går över Öresundsbron. Och också ägs av den varför åtminstone den första lagstiftningen ålade Öresundsbrokonsortiet att agera vakthund åt FRA. Kanske inte den mest naturliga funktionen för ett företag som sköter en betalbro.

I debatten, i den antagna lagen, och även i de nya diskussionerna görs en stor skillnad på internet- och teletrafik som passerar landets gränser och sådan som inte gör det. Man föreslår att utesluta trafik som går mellan två personer i Sverige.
Detta är tekniskt svårt, åtminstone utan att läsa mejlen och lyssna på samtalen. Men går kanske.
Däremot är det svårt att förstå att det ska vara bättre att lyssna när jag ringer faster i Uddevalla än kompisen Jens i Köpenhamn.

I takt med att vänskapsförbindelser, familjeband, pendling och nöjesresor blir allt naturligare och vanligare så kommer detta problem att öka.
Varför ska skåningars kontakter inom den storstadsregion de bor i vara fritt byte för statens avlyssning? Varför ska inte den rättssäkerhet som diskuteras för Stockholmsområdet gälla Malmö?
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag