Peter J Olsson: Levande regioner, tack

Publicerad
Uppdaterad

Snart är den statliga

ansvarskommittén färdig. Och det börjar faktiskt se ut som om en bred majoritet kan enas om att Sverige kan må bra av lite mer regionalism. Dock kommer man av allt att döma inte att ta steget fullt ut, eller heller föreslå någon uppdelning utan i stället ge kriterier enligt vilka sex till nio regioner ska bildas. Längst i söder har Region Skåne prövat på en viss ökad självstyrelse, och än mer kunde behövas. För en vecka sedan skrev regionrådet Pia Kinhult (m) och ordföranden i kommunförbundet Skåne Stefan Lundgren (m) på debattplats i Kvällsposten och ville få ett ökat kommunalt ansvar för arbetsmarknadspolitiken.

Vidare finns den viktiga

integrationen över Öresund som skulle gynnas av en ökad möjlighet till självstyre. Tyvärr kanske resultatet blir att självstyret inte fördjupas. Kanske kommer man att få ägna största kraften åt att inkorporera Blekinge, Kronobergs län, halva Hallands och halva Kalmar län, inklusive landskapet Öland, till "Södra Götalandsregionen". Går det så finns det anhängare: Sydsvenska Dagbladet hyllar på söndagen i en entusiastisk, nästan euforisk ledare en sådan utveckling. Bäst av allt för Sydsvenskan vore att detta knäpper dem på näsan som gärna ser regionbildning med en kulturell och historisk dimension. Att Region Skåne haft en större folklig förankring eftersom invånarna faktiskt identifierat sig som skåningar och därmed också med en ny politisk enhet är annars rätt oomstritt. Samt att regionen därmed haft lättare än den helt konstruerade Västra Götalandsregionen.

Det kan finnas goda skäl

att utvidga regionbildningen utöver dagens Skånegränser, men man får inte göra regionerna för konstruerade, för lika byråkratiska konstprodukter, eller för den delen så stora och differentierade att närheten till medborgarna tappas. Vissa institutioner, hur viktiga de än är både för sin region och för nationen som helhet, mår bäst av att slippa detaljstyrning, vare sig den kommer från Stockholm eller från regionhuvudstaden: Däribland universiteten och - faktiskt - våra stora sjukhus. Och att som Sydsvenskan hylla borttagandet av Skånenamnet för att man ogillar "rödgul chauvinism", det är bara fånigt. Den som tror sig hitta farliga tendenser i skånsk regionalism har säkert styrts av förutfattade meningar. Regionalism handlar om något mer och annat än att statens institutioner ska styras på bästa möjliga sätt. Egentligen handlar det snarast om motsatsen, att flytta makt från staten närmare medborgarna.
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag