Kanske dags för ett framtidskonvent, det är ju så populärt bland allianspartierna. Foto: Christer Wahlgren
Kanske dags för ett framtidskonvent, det är ju så populärt bland allianspartierna. Foto: Christer Wahlgren

Peter J Olsson: Havererad internetpolitik

Publicerad
Uppdaterad
Brittiska tidningen Guardian skrev i lördags om det äldre paret som fått ett 20-sidigt kravbrev där de uppmanades betala ett antal tusen för att de skulle ha laddat ner en gayporrfilm i nazimiljö. Vilket de inte gjort.
Enligt uppskattningar tidningen återger har 25 000 fått det brevet, vilket om alla betalade skulle dra in mer 150 miljoner kronor: Porrbranschen har en ny inkomstkälla.
Sådana utpressningsbrev är en direkt följd av den så kallade IPRED-lag som den svenska regeringen arbetar med, där upphovsrättsorganisationer ska ges rätt att bara genom att påstå ett IP-nummer (internetadress) varit inblandad i fildelning få del av uppgifter om vilken abonnent det kan knytas till.
I Danmark har man sett samma utveckling, och samma utpressningsbrev - trots att IP-numret inte är någon särskilt säker identifiering: Rättssäkerheten minskar, storbolagen som har råd att driva processer får ett övertag mot vanliga medborgare.

Regeringen borde allt dra öronen åt sig och stoppa denna vansinniga lagstiftning.
Man riskerar inte bara rättssäkerheten utan också Sveriges ställning som framstående IT-nation.
Lika vansinnig av samma skäl är den beryktade FRA-lagen. Nu redovisar IT & telekomföretagen notan för att skicka över kopior på all vår internettrafik till den militära underrättelsetjänsten.

Visserligen är det en partsinlaga, men det handlar ju om att dubblera internet så helt orimligt är det inte när företagen kommer fram till en konsumentkostnad på mellan 2 500 och 3 700 kronor för att vårt eget Stasi ska kunna avlyssna oss.
Till det kommer den kraftiga utbyggnad av FRA:s organisation som redan startat och som vi betalar via skattsedeln
För att inte tala om den kostnad som vi kommer att lägga på kryptering och andra sätt att skydda vår kommunikation från FRA:s läsning.
Fler sådana pålagor har redan kommit och fördyrar internet och telefonsamtal, kravet på lagring av trafikdata är ett sådant.
Vi blir fattigare, en av våra mest dynamiska framtidsbranscher får en våt filt över sig.

Det är nog dags för regeringen att ta en ordentlig funderar på vad man vill med sin IT-politik. Det är nämligen inte så bra att tvinga vårt näringsliv att för egna pengar agera handräckning, varken till spioner, till polisen eller till privatpoliser, som i IPRED-fallet.
Kanske dags för ett framtidskonvent, det är ju så populärt bland allianspartierna.
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag