Peter J Olsson: Grundlagen då?

Publicerad
Uppdaterad
Laila Freivalds stängning av den Internettidning som publicerat en teckning av Muhammed blev inte ett enstaka exempel på censur utan stöd i lagen.

Laila Freivalds stängning

av den Internettidning som publicerat en teckning av Muhammed blev inte ett enstaka exempel på censur utan stöd i lagen. I går skedde en polisaktion med 50 poliser mot det nätverk för fildelare som kallas The Pirate Bay. Servrar beslagtogs, vilket drabbade även andra. Fildelning i sig kan diskuteras. Merparten, men inte allt, gäller spridning av upphovsrättsskyddat material. Det är en sorts kränkning av äganderätten, och utan skydd för egendom blir samhället både ociviliserat och fattigt. Men den som delar med sig äger samtidigt sin kopia av verket och att låta en vän ta del av den har alltid varit en del av den ömsesidiga hjälp som binder samman oss människor. Visserligen kan man säga att när man byter med någon okänd med en dator hundratals mil bort så kanske en gräns har passerats. Men det är å andra sidan inte självklart att fildelningen är så skadligt för de kommersiella upphovsrättsägarna som det ibland hävdas. Det ökar intresset för film, musik och e-böcker. Fildelare köper fyra, fem gånger mer laglig musik än andra. Och trycket från fildelningen kommer att tvinga fram en modernisering av försäljningskanaler. Svensk lag har, även efter den rätt onödiga lagskärpning som gjordes förra året, hållit en sval hållning. De två fildelare som förra året fälldes i domstol efter att ha använt en typ av kommunikation dömdes bara till böter. Vilket till exempel gör att husrannsakan är utesluten. Den än mer avancerade form som The Pirate Bay stött har ansetts mer svårangripen. Framför allt har The Pirate Bay ansetts laglig, eftersom den bara tillhandahöll en katalog och hjälpte fildelarna att hitta varandra. Troligen kommer inte heller gårdagens razzia att leda till något.

Värre är att polisen

samtidigt beslagtog en datorserver som tillhörde piratbyrån, en opinionsorganisation som vill ändra fildelningslagarna. Och att tillslaget dessutom stängde minst en vänsteranarkistisk sida: planka.nu som vill ha gratis kollektivtrafik. Dessutom drabbades många andra av tillslagen. Kanske har den senaste tidens upptrappade vänsteranarkistiska våldskampanj, som drabbat bland annat centerpartiet och arbetsförmedlingen, bidragit till att öka acceptansens för polisiära insatser.

Vad man än tycker

om fildelare eller planka.nu är det emellertid långt värre ifall polisen kan stoppa laglig, ja grundlagsskyddad opinionsbildning. Accepterar man det har man passerat en gräns som inte får överskridas.
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag