Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olämpligt att samarbeta med ett pro-kinesiskt styre

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna vill inte att Malmö stad samarbetar med ett styre som förbjuder partier, skriver Magnus Olsson (SD) i ett genmäle till Csaba Bene Perlenberg, som svarar direkt.

GENMÄLE. Csaba Bene Perlenberg skriver i en ledare i Kvällsposten att Sverigedemokraterna vill ”isolera Hongkong och lämna det åt sitt öde”. Kritiken riktas mot Sverigedemokraternas nämndinitiativ som lämnats in till kommunstyrelsen där vi föreslår att Malmö stads formella samarbeten med kinesiska städer ska avbrytas. 


I Hongkongs fall handlar det om ett samarbete mellan Malmö stad och Hongkongs lokala styre om en hållbar stadsutveckling. Sverigedemokraterna vill därmed avsluta samarbetet mellan Malmö stad och det styre i Hongkong som har varit drivande i att öka Kinas inflytande, det styre som Hongkongborna protesterar mot. 


Vi anser inte att det är lämpligt att ha ett samarbete om hållbar stadsutveckling med ett pro-kinesiskt styre, ledd av Carrie Lam, som har varit delaktig i att integrera Hongkong i den kinesiska kommunistdiktaturen. 

Genom att avbryta samarbetet med styret i Hongkong signalerar Malmö stad att Sveriges tredje största stad vägrar samarbeta med ett styre som på order av Peking undergräver Hongkongbornas självstyre. 


Csaba Bene Perlenberg påpekar att Hongkong har ett flerpartisystem. Frågan är hur mycket makt de partier som inte stödjer Peking egentligen har. Under det nuvarande styret i Hongkong har ett politiskt parti, Hong Kong National Party, som vill ha självstyre förbjudits. Sverigedemokraterna vill inte att Malmö stad samarbetar med ett styre som förbjuder partier. Vi vägrar stå passiva medan Hongkongs myndigheter på Pekings order förtrycker sitt eget folk.


Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd i Malmö


SVAR DIREKT

Sverigedemokraterna i Malmö står fast vid sin linje att avbryta samarbetet med Hongkong. Det är beklagligt, inte minst eftersom varje internationell kontakt är en möjlighet till påverkan för Malmö stad och perspektiv för de som har kontakt med Malmö stad. Både Malmö och Hongkong gagnas av fortsatta kontakter. 


Csaba Bene Perlenberg