Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP kommer aldrig göra sig beroende av SD

Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö. Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Om vi väljer att blunda för SD med löften om att de aldrig kommer få inflytande gör vi det för enkelt att rösta på dem. KvP:s Csaba Bene Perlenberg vantolkar grovt vad jag twittrat, skriver kommunalrådet Nils Karlsson (MP) i ett genmäle. Perlenberg svarar direkt på kritiken. 

I en ledare i Kvällsposten hängdes jag nyligen ut för att ”öppna för SD” något som skulle göra det “kört”. Redaktör Perlenberg verkar tycka jag har väldigt fel och baserar det på en grov vantolkning av vad jag skrivit på Twitter om demokratins spelregler.

 

LÄS MER: KVP LEDARE: När MP öppnar upp för SD är det kört 

 

Jag önskar att alla partier förde en sådan politik att Sverigedemokraterna omöjligt vill stödja en regering där dessa partier ingår. Där är vi inte nu – Moderaterna har inte bara sin dörr på vid gavel, de har dukat upp med kaffe och bullar. Men jag kan lova att MP aldrig någonsin kommer att stödja eller göra sig beroende av SD.

 

SD kan mycket väl bli största parti efter nästa riksdagsval – och våra demokratiska spelregler ger dem inflytande. Om vi väljer att blunda för SD med löften om att de aldrig kommer få inflytande gör vi det för enkelt att rösta på dem. SD kan vara hur skogstokiga som helst, man kan rösta på dem för att röra om i grytan, som om valet vore någon sorts dokusåpa och inte handlar om att faktiskt styra ett land. 

 

LÄS MER: KVP: Nils Karlsson kritiserar SD på Twitter 

 

Jag är övertygad om att SD faller om de tvingas ställas till svars för mer än sin flyktingpolitik. När de inte bara kan skrika ”massinvandring!” för att sedan backa undan. Utan brösttonerna om invandringen är kejsaren naken. 

 

Det är nästan så man misstänker att Perlenberg med sin ledare medvetet försöker flytta fokus från Moderaternas öppna dörr, och hur den sätter hela projekt Malmöalliansen i gungning. När nu Liberalerna tydligt gått ut med att något samarbete med SD inte finns på kartan ser det allt mörkare ut för alliansen. ”Det är kört”, som Perlenberg skulle kunna säga.

 

Nils Karlsson (MP)

Kommunalråd i Malmö med ansvar för demokrati, jämställdhet och mänskligheter

 

SVAR DIREKT:

 

Om jag är skyldig till en "grov vantolkning" av vad Nils Karlsson skrivit i midnattstimmen på sin Twitter, så läser Nils Karlsson Kvällspostens ledarsida som fan läser bibeln. 

 

Nils Karlsson får gärna visa på var i min ledare jag hävdat att han eller MP skulle stödja eller samarbeta med SD. Direkt citat belönas med en ursäkt.

 

Vad jag däremot kritiserar Nils Karlsson för är exakt vad han skriver och propagerar för: Att SD ska behandlas som vilket annat parti som helst. Eftersom SD nu inte är som vilket annat parti som helst, utan i stället saknar grundläggande affektion för fundamentala demokratiska, humana och liberala värderingar, är det av stor vikt att övriga partier håller partiet stången. 

 

Jag beklagar å det grövsta att Nils Karlsson medverkar till att sänka tröskeln för SD. För om en miljöpartist säger att det är okej, finns det ingen anledning för en moderat eller en socialdemokrat att hålla emot.

 

Vidare: Eftersom Nils Karlsson är en devot läsare av Kvällspostens opinionsjournalistik torde han noterat att undertecknad vid flertaliga tillfällen varnat Moderaterna i Malmö för att ta stöd av SD samt skrivit varmt om blocköverskridande lösningar. Miljöpartiet får gärna stötta ett borgerligt maktövertagande av Malmö, likt partiet gjort i exempelvis Helsingborg. 

 

Csaba Bene Perlenberg

Ej redaktör men fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!