Maud visar vägen

Publicerad
Tänk att det skulle komma en dag när den mest spännande idédebatten förs i centerpartiet. För den som en gång sett Olof Johansson i aktion om Öresundsbron så är det nästan svårt att tro sina ögon.
Men nu heter partiledaren Maud Olofsson och då är det annat ljud i skällan. Och det är inte bara Maud det gäller. Det ska bli intressant att se vad som händer på centerstämman nästa helg.
I går var det Maud Olofsson och två centerpartistiska lokalpolitiker som på Svenska Dagbladets brännpunktssida förklarade att partiet gärna såg starka regioner i Sverige – åtminstone i enlighet med ansvarskommitténs förslag, gärna ännu mer självstyrande.
Det är förstås en gammal centertanke. När partiet var som störst under Thorbjörn Fälldin så gick man till val just på decentralisering.

Och decentralisering av makt är en viktig aspekt av regiontanken. Makten ska inte vara samlad till Stockholm utan ligga närmare medborgarna. Regionerna är då tillräckligt stora att ta de nödvändiga besluten som krävs för att den egna regionen ska bli konkurrenskraftigare. Att resultatet kan bli att det inte ser likadant ut i hela landet är bara en fördel.

Bortsett från att förutsättningarna är skilda på olika håll så lägger man inte alla ägg i en korg som om riksdag och regering bestämmer allt – går det fel då, så blir det fel överallt.
Gör man på olika sätt i Skåne och Västerbotten så kan man se vad som fungerar bäst och lära av varandra; det är detta som kallas institutionell konkurrens.
En annan viktig egenskap hos stora och starka regioner är just deras styrka. Genom den så balanseras centralmakten i Stockholm. Regeringen kan inte göra vad den vill, eftersom det finns starka politiker med eget folkligt mandat som inte kan köras över så lätt.

Att federala system med flera beskattningsnivåer tycks ge ett lägre skattetryck är en annan fördel.
Vi behöver diskutera Sveriges organisation. Centern och Maud Olofsson står för decentralisering och vad som i EU-språk kalla subsidiaritet. Vilka står för den starka centralmakten och regeringens allt överordnade ställning?
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag