Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmölistan: Corona har satt fokus på äldreomsorgen

Nils Littorin, partiledare Malmölistan.
Foto: PRIVAT

Det stämmer att Malmölistan bedriver politisk kampanj för att hemtjänsten i Malmö ska få rätt skyddsutrustning mot corona, skriver partiledaren Nils Littorin i ett genmäle till Kvällspostens fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg, som ger svar direkt.

GENMÄLE. På Kvällspostens ledarsida kommer Csaba Bene Perlenberg med den besynnerliga anklagelsen att Malmölistan bedriver ”politisk kampanj” för att hemtjänsten ska få rätt skyddsutrustning mot corona. Vårt svar är: Ja, det stämmer. Men hur det kan vändas emot oss är svårt att förstå. Tänk om alla politiska kampanjer syftade till att rädda liv. Däremot har Perlenberg rätt i att rubriken på pressmeddelandet borde formulerats annorlunda.


I dagarna har trycket på Malmö kommun blivit för stort. Ett corona-mirakel har inträffat! Hemtjänsten ska efter 25 år av krav från fackliga organisationer och myndigheter få arbetskläder. Det krävdes ett livsfarligt virus, fackligt hot om skyddsstopp och en JO-anmälan från Malmölistan för att kommunen äntligen skulle genomföra detta självklara krav på basal hygien. 


Men enligt Kommunal saknar personalen fortfarande rätt skyddsutrustning mot viruset, bland annat munskydd. Socialdemokraterna borde skämmas för dessa brister. Hemtjänsten är så dåligt organiserad att missnöjda anhöriga väljer att köpa svart hemtjänst. 1979 hade en undersköterska i hemtjänsten 3-4 besök per dag. I dag har hen kanske 15 stycken, med ett schema som knappt tillåter kisspauser. Det är respektlöst mot både personal och vårdtagare.


Corona har satt fokus på äldreomsorgen. Det är bra, nu måste lönerna upp, fasta anställningar bli regel och timanställningar tas bort. Varje vårdtagare ska ha rätt till tryggheten att möta samma kompetenta personal i stället för olika personer varje vecka. Så minskar vi även smittrisken.


Nils Littorin

Partiledare Malmölistan


SVAR DIREKT:

I ett besynnerligt genmäle ställer sig Malmölistans partiledare Nils Littorin undrande över den kritik undertecknad framförde på ledarplats i Kvällsposten, samtidigt som han tillstår att nämnda pressmeddelande hade kunnat formuleras på annat sätt. Besynnerligt, var ordet.

Csaba Bene Perlenberg

Fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida