Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ljuset kommer från Lund med Jackelén

I herrens tid. Antje Jackelén blir Sveriges första kvinnliga ärkebiskop på 850 år.

Lundabiskopen Antje Jackelén blir till sommaren Svenska kyrkans  ärkebiskop. Om jag inte räknar fel blir det nummer 74 under 850 år - i  alla fall om man också räknar den siste katolske ärkebiskopen Olaus  Magnus, som var i landsflykt i Rom hela sin tid, sedan gav påven upp.

Lund är hundra år äldre än så, och biskopen i Lund var ärkebiskop över hela Norden 1104-1164, samt var även efter det överställd ärkebiskopen i Uppsala fram till reformationen.

Det är lätt att förstå att den starke Lundabiskopen och politikern Gottfrid Billing, biskop 1898-1925 tackade nej både till att bli ärkebiskop och statsminister - dock inte samtidigt; Lund är egentligen sig självt nock.

Men nu måste Lund hela tiden hjälpa Uppsala att besätta de viktiga posterna: Uppsala universitet hämtade Eva Åkesson från Lund till rektorsposten, viceordföranden i Lunds studentkår 1974 Peter Egardt är lands- hövding på Uppsala slott, och nu då blir biskop Antje ärkebiskop i Uppsala.

Att hon är den första kvinnan på posten har fått stor uppmärksamhet, dock inte av henne själv. I "valdebatten" har könet spelat mindre roll. Snarare har uppmärksamheten handlat om att flera av kandidaterna, inklusive Jackelén, i utfrågningar utryckt sig så att det kan uppfattas som att kyrkan inte längre ställer något sanningsanspråk. Man vågade inte ta ställning för Jesus på bekostnad av Muhammed.

Detta ledde bland annat prästen, teologiprofessorn i Lund och ledamoten av Svenska kyrkans läronämnd Eva Hamberg meddelade att hon tänkte lämna kyrkan. Efterspelet lär diskuteras länge i Svenska kyrkan.


Antje Jackelén är bara den andra ärkebiskopen som inte utses av regeringen. Det är bra, fortfarande har så kallade nomineringsgrupper knutna till politiska partier ett stort inflytande.

Kvällsposten tar förstås inte ställning till vem som ska väljas till framträdande poster i ett fritt samfund, men nog är det märkligt att politiker fortfarande ska styra och ställa. Får man ta till en hypotes så är nog de komplicerande svaren om Jesus och Muhammed mindre en eftergift för andra religioner och mer för till exempel den största nomineringsgruppen Socialdemokraterna.

Fördelen med att väljas på livstid är då att även om politiker väljer biskopar, så har de dem inte i ledband när de väl är valda.

Antje Jackelén har satt ett avtryck som biskop i Lund, och då knappast genom att vara otydlig. Snarare har hon gått till motangrepp mot såväl "den nya ateismen" här i landet främst i form av Humanisterna och mot tanken att samhället måste vara sekulärt - oreligiöst - bara för att staten är det. Inte minst mot idén att unga måste skyddas från varje form av religiösa intryck - där det blir något farligt att uttala en välsignelse.

Det låter inte riktigt som om hon kommer att bli en ärkebiskop som inte står för någonting. Namnet var inte pastor Jansson, om ni minns Hasse & Tages sketch.