Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledare: Tjänsteman, håll på integriteten!

KÄNSLIGA UPPGIFTER. VA-Syd registrerar kundernas sophantering. Vad blir nästa steg?Foto: Lasse Svensson

I veckan kunde Kvällsposten berätta att datainspektionen riktar skarp kritik mot VA-Syd, deras registrering av kunders sophantering i Malmö och Burlöv är ett "mycket stort intrång i den personliga integriteten".

OFFENTLIGHETSPRINCIPEN

Företaget uppmanas också se över vilka uppgifter som är tillgängliga för personalen som hämtar avfallet. Idag finns tillgång till både namn och telefonnummer till den vars sopor man håller på att tömma - information som de anställda själva säger sig vare sig behöva eller vilja ha. "Om det har varit fest i ett hus och tunnan är full med spritflaskor, så kanske inte jag behöver veta namnet på den som bor i huset. Det är totalt onödigt och inte moraliskt rätt" sa miljöarbetaren Andreas Ramsby till Sydsvenskan när det uppdagades i september förra året.

Vid Umeå tingsrätt stäms samtidigt Västerbottens Läns Landsting för att ha läckt patientuppgifter i samband med betalning av patientuppgifter med kontokort. På kontoutdraget syns nämligen precis vilken klinik betalningen gäller. Kronberg och Blekinge tillhör de nio landsting som har samma - enligt den drabbade patientens företrädare Centrum för rättvisa olagliga - rutiner.

Även om uppgifterna på konto-utdraget naturligtvis inte ska lämna banken och information om snaskiga hemligheter i soporna inte ska föras vidare, så är verkligenheten nu inte så enkel. En bankanställd kan ha ett horn i sidan till en kund, eller miljö-arbetare kan prata bredvid mun efter ett glas för mycket. Ett kontoutdrag som borde förstörts kan hamna på vift, en kreditfaktura läsas av en kontrollerande partner eller familjemedlem som kanske inte bör känna till ett besök på en kvinnoklinik eller en psykiatrimottagning.

Varje länk i systemet har svagheter som sammantaget kan leda till stor skada för den enskilde. Därför måste också varje länk göra sitt yttersta för att minimera risken för att känsliga uppgifter hamnar fel.

"Spionen lägger pussel - behåll din bit" är budskapet på en klassisk svensk propagandaaffisch. Varje liten bit av information, hur oviktig den än kan verka, kan sammanfogas till en helhet.

Men det är inte bara spioner som lägger pussel, och i dag är det lättare än någonsin. Människors adress, telefonnummer, inkomst, anställning, föreningsåtaganden, fordon, betalningshistorik, eventuella straffhistorik och mycket mer är bara några knapptryckningar bort.

Mycket bistår myndigheterna villigt med, den svenska offentlighetsprincipen är lika omhuldad som dåligt anpassad till informationssamhällets verklighet.

Det är inte upp till det offentliga att avgöra vilka uppgifter som kan vara känsliga, inte heller är det ett majoritetsbeslut. Att de flesta glatt delar med sig av sitt liv och sina vanor på sociala medier innebär inte att någon annan har rätt att dela med sig av uppgifterna åt oss. I synnerhet inte stat, landsting och kommun - med vilka vi är så illa tvungna att dela många av våra innersta och pinsammaste hemligheter, vare sig vi vill eller inte.

I relationen till det offentliga är individen alltid i underläge.

Därför måste det offentliga också alltid göra sitt yttersta för att respektera och skydda individens intresse.