Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LEDARE: Moskvas skugga når till Skåne

"DFN - Donbass föreningen Malmö - är av allt att döma en marginell gruppering men affischerna är en påminnelse om att propagandan når ända in i Sverige", skriver Amanda Wollstad.
Foto: Amanda Wollstad

De senaste veckorna har de dykt upp på elskåp och lyktstolpar runt om i Malmö, retrochicka affischer med uppmaningen "Kampen mot fascism angår oss alla. Stöd frihetskampen i Ukraina". Undertecknarna kallar sig DFN, Donbass föreningen Malmö.

"Fascisterna" i det här fallet ska utläsas den demokratiskt valda regeringen i Kiev, och "frihetskämparna" de som strider i östra Ukraina. De irreguljära styrkorna, backade av ryska pengar och rysk materiel, och de reguljära ryska styrkor som strider under falsk flagg. För ett "fritt" Novorossiya, Nya Ryssland - införlivat i den ryska federationen.

DFN är av allt att döma en marginell gruppering men affischerna är en påminnelse om att propagandan når ända in i Sverige, och den är långt ifrån alltid lika uppenbar.


I senaste numret av samhällsmagasinet Axess skriver författaren Sofi Oksanen om informationskriget mot Finland och Baltikum. Det organiserad, erkända, som tar plats på ledar- och debattsidor, på köpt annonsplats och internetforum - också sådana som inte har någonting alls att göra med politik.

Med frikostiga bidrag, förmånliga lån och generösa inviter till konferenser och studieresor binder man till sig partier, organisationer och tankesmedjor, och sprider därigenom sin bild av kriget i Ukraina, vapenskramlet mot Baltikum, kränkningarna i Östersjön.

Det är klassisk informationskrigsföring, om än med modern teknik, men det skyddade och ofta naiva väst står dåligt rustade. Vi har svårt att tro att någon skulle ljuga oss rakt upp i ansiktet, att det finns ett syfte bakom utspelen och de "avvikande" rösterna.

Förra helgen - samtidigt som Finland firade sin självständighetsdag - uppträdde fyra ryska plan av typen TU 95 för första gången över Östersjön. Planen, avsedda att bära kärnvapenladdade kryssningsrobotar, har en räckvidd på upp till 3 000 kilometer. De behöver alltså inte ge sig ut över Östersjönför att nå eventuella mål i Västeuropa. Den enda anledningen att öva där är att synas, och skicka signaler till de som ser.

I fredags var ett passagerarflygplan strax söder om Malmö återigen på väg att krocka med ett ryskt militärflygplan med avslagen transponder - och därmed osynligt för civila plan.


Ytterligare incidenter att foga till en lång rad hot, kränkningar och styrkedemonstrationer de senaste åren. Polens försvarsminister Tomasz Siemoniak konstaterade att den senaste veckans aktivitet kring Östersjön saknar motstycke, och att Sverige är det land som varit mest utsatt.

Det är orimligt att tro att den ryska nyfikenheten stannar vid en kontroll av vår militära beredskap. Vårt civila och psykologiska försvar är minst lika intressanta att kartlägga.

Litauen har under veckan höjt sin beredskap och beslutat att öka sin försvarsbudget med 32 procent. Finland har skickat ut krigsplaceringar till 230 000 soldater i reserven. I Sverige har regeringen visserlige återaktiverat delar av den vilande pliktlagstiftning och gjort det möjligt att kalla in de som gjort värnplikten 2004 eller senare till repövningar, men det rör som mest 7 500 personer, övningarna kan komma igång tidigast nästa höst och några pengar att finansiera dem med tillförs inte. Ett steg i rätt riktning, med andra ord, men ett mycket beskedligt sådant.

I adventsljusens sken är normalbilden åter igen under förändring, långt innan vi har hunnit anpassa oss till den förra.