Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LEDARE: Höör har skapat en bred enighet

Bred enighet. I Höör har man skapat en bred enighet inte bara form för styre, utan formen underlättar överenskommelser. Andra kommuner gör på andra sätt.
Foto: Joachim Wall

Höör saknade efter valet naturlig majoritet, men efter visst tumult under hösten har man kommit fram till en lösning. Två partikonstellationer med sammanlagt tre fjärdedelar av mandaten samarbetar.

Dels ett borgerligt trepartisamarbete mellan Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna med 14 mandat av de 41 i kommunfullmäktige, dels Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet med 16. Utanför står Folkpartiet och Sverigedemokraterna.

Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd är Stefan Lissmark (S) medan Anna Palm (M), som ledde kommunstyrelsen fram till årsskiftet blir vice ordförande.

De två konstellationerna, för att tala riksdagsspråk, räknar med att komma överens om det mesta. Men vissa stridsfrågor får läggas på hyllan.


Nackdelar finns förstås, det kan verka som det saknas alternativ, och en del beslut kanske stoppas av slida uppfattningar. Men chansen är nog att det fungerar rätt hyfsat.

Höörs lösning är unik, och passar säkert inte andra kommuner. Där hittar man för det mesta andra lösningar, som är bättre givet de lokala förutsättningarna. Ofta hittar man lösningar, det är poängen.

Vilket behövs just nu. Av till Skånes 33 kommuner har bara tre egen majoritet för något av de traditionella blocken alliansen och S+V. MP kan ju inte i kommunala sammanhang självklart kopplas vänsterut. Det är Vellinge, Lomma och Höganäs, alla med alliansmajoritet, i Vellinge till och med M-majoritet.

I alla övriga gäller att hitta nya lösningar, skapa majoriteter, eller breda lösningar som i Höör.

I de flesta fall är man uppenbarligen mer konstruktiv än i riksdagen. och det gäller även efter decemberöverenskommelsen DÖ.


Den handlar ju om att den konstellation som är något mindre ska släppa fram allt den något större föreslår när det gäller budget.

En konstruktion som verkar som gjord att bli utsatt för åtskilliga påfrestningar.

I kommunerna hästhandlar man lite mer om de praktiska lösningarna. Man vet att har man inte majoritet så får man inte igenom den egna viljan fullt ut, och det kanske går ändå.

Om det minskar konflikterna och medborgarnas engagemang - valet kan uppfattas som inte så avgörande för vad som kommer att hända, så kan det uppvägas av att man faktiskt uträttar något. Och i grunden bildar de olika partiernas väljarstöd och antal mandat ändå grund för hur mycket de kan påverka.

Så man ska inte underskatta kommunpolitiken. Där behövs inga decemberöverenskommelser, ty där kommer man överens de flesta månader.