Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LEDARE: Hellre moms än att ha värnskatt

Att beskatta konsumtion i stället för arbete är smart ekonomisk politik. Höga jobbskatter gör det mindre lönsamt att jobba. Världens högsta marginalskatter gör det attraktivare för ingenjörer och läkare att spela golf eller att skatteplanera i fåmansbolag.

Men det politiskt smarta är inte alltid det politiskt möjliga. I valet mellan att sänka jobbskatterna och krogmomsen valde Anders Borg som bekant det sistnämnda.

När centerpartister argumenterade för plattare skatt blev det ett himla liv bland Socialdemokraterna. Vad ska de säga nu när Erik Åsbrink, Göran Perssons gamla finansminister 1996-99, kommit ut som riktig plattskattare?

Åsbrink efterlyste på DN-debatt en ny blocköverskridande skattereform. Han vill skrota den statliga inkomstskatten så att inkomster från kapital och arbete blir mer likvärdiga. Fastighetsskatten bör höjas samtidigt som momsen blir enhetlig.

Den här typen av policyförslag är bland nationalekonomer standardreceptet för ett effektivare skattesystem. Sedan tillkommer bara ett gigantiskt problem: den politiska verkligheten.

Verkligheten är att Moderaterna inte ens vill avveckla värnskatten under nästa mandatperiod. Fredrik Reinfeldt är livrädd för att släppa garden mot anklagelser om skattesänkningar "för de rika".

Verkligheten är att Socialdemokraterna famlar i blindo efter en egen skattepolitik. Magdalena Andersson har bestämt sig för någon märklig Följa Borg-politik. Höjd fastighetsskatt är tabu och i det fall regeringen levererar ytterligare ett jobbskatteavdrag så tänker S inte röra det.

Partiet befinner sig därmed i den absurda rollen att man i regeringsställning lovar att behålla något som man stenhårt kritiserat. Vi ska inte bli förvånade om S plötsligt också accepterar sänkningen av krogmomsen.

Av statsfinansiella skäl borde regeringen och Socialdemokraterna snarare försöka enas om motsatsen. Sverige har inte råd att höja skatterna på arbete. Framtidens välfärdssatsningar kräver i stället höjda och mer enhetliga momssatser.

Trots bristen på politisk verklighetsförankring är Åsbrinks skatteutspel välkommet. Men han glömde självkritiken. Vem var det som försvarade nådastöten mot "Århundradets skattereform". Jo, Erik Åsbrink.

Han var ursprungligen en stark och stolt försvarare av den enhetliga momsen. Men 1 januari 1996 sänktes matmomsen från 25 till dagens 12 procent. Och efter det att Åsbrink tillträtt som finansminister försvarade han sin omsvängning med att han hade blivit "klokare över natten".

Det skulle Anders Borg också kunna säga. Den dag han föreslår en ny skattereform.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!