Europamöte. Region Skånes EU-expert Pontus Tallberg, som arrangerat framgångrika Europaseminarier och regionens ordförande (M) Pia Kinhult, som öppnade gårdagens konferens. Foto: Peter J Olsson
Europamöte. Region Skånes EU-expert Pontus Tallberg, som arrangerat framgångrika Europaseminarier och regionens ordförande (M) Pia Kinhult, som öppnade gårdagens konferens. Foto: Peter J Olsson

LEDARE: Ett Europa-perspektiv i Malmö

Publicerad

Vårväder är inte vad som gäller i Malmö dessa dagar, men ett troget vårtecken ägde faktiskt rum i går, nämligen det årliga seminariet för Nätverket för Europaforskning i samband med att deras årsbok ges ut, i år kommer den för 16:e gången.

Det bästa med tillställningen är att den är öppen för medborgarna, som utan kostnad kan ta del av forskningens framkant om Europa. Och stora salen på Börshuset i Malmö var välfylld när halvdagsseminariet drog i gång.

Ämnet var "Ett konkurrenskraftigt EU till rätt pris".

Det handlar om konflikterna mellan ambitionen att EU ska stå sig starkt i den globaliserade världens allt mer skärpta konkurrens och ambitionerna att trygga medborgarnas hälsa och social ställning - ambitioner som trots de senaste årens krisnedskärningar finns där.

För att inte tala om övriga spänningar mellan skilda intressen, skilda ideologier och kanske också mellan nationalstaterna som bärande nivå kontra EU - kanske också kontra regioner och städer.

Forskningens slutsatser är ingalunda någon entydig hyllningskör till EU:s politik. Lars Niklasson granskar till exempel i sitt bidrag EU:s näringspolitik och finner den just skiftande över tiden. Kampen mellan ett liberalare synsätt med mer marknadsmekanismer och ett merkantilistiskt där staten griper in och styr allt till vad som uppfattas som det bästa böljar fram och tillbaka.

Eventuellt med inblandning av en tredje politisk strömning, som Niklasson kallar socialdemokratisk.

Det spännande med Niklasson och övriga bidrag är ju just detta: Att man i princip i realtid får en forskningssyn på den EU-politik som annars bedöms just utifrån det politiska, möjligen utifrån det kortsiktigt ekonomiska utfallet.

Det är som att höra en kunnig expertkommentator under en pågående fotbollsmatch. Eller i detta fallet ett helt dussin, vilket det sällan brukar vara när det gäller fotboll utom möjligen i italiensk tv.

Det bara att tacka och ta emot och anteckna inför kommande ledare om EU. För en del av ens läsare kan ju ha besökt Europaforskningsseminarierna och veta vad som gäller.

Det är bara att hoppas att traditionen fortsätter även nästa år med den 17:e och därpå följande årsböckerna.

Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag