Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LEDARE: En skev syn på vårdföretaget

VÄLFÄRDSFÖRETAG. Låsta dörrar är praxis på äldreboenden, men när det gällde ett privat boende förvandlades problem i låsrutinerna till katastrofrubriker. Foto: Getty images

Attendo Care låser in dementa boende, basunerade Hallandspostens framsida ut med indignerad trycksvärta. Formuleringen leder tankarna till fängelseceller. I själva verket är den låsta ytterdörren på äldreboendet Patrikshill praxis på alla äldreboenden i Halmstad.

I augusti rapporterades att en 80-årig kvinna på ett demensboende hade fått ett rullatorhandtag upptryckt i ändtarmen av en anställd som tröttnat på hennes diarré. Rapporterna varade dock inte länge. Och boendet där övergreppet hade skett nämndes aldrig vid namn.

Det första fallet har blåsts upp, det andra förminskats. Orsaken är ganska uppenbar: Attendo Care är ett privat vårdföretag. Det anonyma äldreboende där misshandeln av gamla damen ägde rum är kommunalt. Alltför ofta belyses situationer på privata vårdboenden väldigt starkt medan kommunala missförhållanden sveps in i moln av diskretion.


Yale University presenterade förra året en undersökning av hur förmågan att förstå fakta påverkas av ideologisk övertygelse. Testpersonerna fick uppge om de var republikaner eller demokrater och deras matematiska förmåga testades.

En del av dem fick sedan se siffror som indikerade att vapenförbud ökar antalet begångna brott. Plötsligt sjönk demokraternas matematiska förståelse. När siffrorna indikerade motsatsen, hade republikanerna svårare att förstå dem. Med andra ord: Människors världsbild färgas av deras politiska uppfattning. Ideologiska glasögon kan grumla verklighetsuppfattningen ordentligt.

Detta fenomen har drabbat debatten om vinster i välfärden extra svårt. En önskan verkar finnas att anpassa verkligheten till den ideologiska illusionen att privata vårdgivare tar sämre hand om sina patienter. Därför får negativa nyheter om privata aktörer en sådan maximal exponering.


I jämförelse åtnjuter kommunala vårdboenden en oförtjänt glorifiering. Exempelvis uppmärksammades för ett par veckor sedan ett äldreboende drivet av en jämtländsk kommun. I ett års tid hade personalen försökt förmå kommunen att tillhandahålla tvål och desinfektionsmedel till de boendes toaletter. Både boendet och kommunen fick vara anonyma.

Men låt oss återvända till Patrikshill. Vad Inspektionen för vård och omsorg egentligen kritiserade var att nattpersonalen för sällan ser efter om någon boende vill ut. Som Halmstads medicinskt ansvariga sjuksköterska förklarade är dock låsta dörrar praxis på alla äldreboenden. En dement person som går ut i decemberkylan kan lätt gå vilse, kanske i farligt tunna kläder.

Detta översattes alltså till "Attendo Care låser in dementa boende". Vore boendet kommunalt skulle det knappast ha blivit mer än en anonym notis. Denna negativa särbehandling av privata vårdföretag förminskar deras viktiga bidrag till äldrevården. Ser man vården genom rödgröna glasögon är risken att man låter ideologi gå före fakta.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!