VÄLFÄRDSFÖRETAG. Låsta dörrar är praxis på äldreboenden, men när det gällde ett privat boende förvandlades problem i låsrutinerna till katastrofrubriker. Foto: Getty images
VÄLFÄRDSFÖRETAG. Låsta dörrar är praxis på äldreboenden, men när det gällde ett privat boende förvandlades problem i låsrutinerna till katastrofrubriker.  Foto: Getty images

LEDARE: En skev syn på vårdföretaget

Publicerad

Attendo Care låser in dementa boende, basunerade Hallandspostens framsida ut med indignerad trycksvärta. Formuleringen leder tankarna till fängelseceller. I själva verket är den låsta ytterdörren på äldreboendet Patrikshill praxis på alla äldreboenden i Halmstad.

I augusti rapporterades att en 80-årig kvinna på ett demensboende hade fått ett rullatorhandtag upptryckt i ändtarmen av en anställd som tröttnat på hennes diarré. Rapporterna varade dock inte länge. Och boendet där övergreppet hade skett nämndes aldrig vid namn.

Det första fallet har blåsts upp, det andra förminskats. Orsaken är ganska uppenbar: Attendo Care är ett privat vårdföretag. Det anonyma äldreboende där misshandeln av gamla damen ägde rum är kommunalt. Alltför ofta belyses situationer på privata vårdboenden väldigt starkt medan kommunala missförhållanden sveps in i moln av diskretion.


Yale University presenterade förra året en undersökning av hur förmågan att förstå fakta påverkas av ideologisk övertygelse. Testpersonerna fick uppge om de var republikaner eller demokrater och deras matematiska förmåga testades.

En del av dem fick sedan se siffror som indikerade att vapenförbud ökar antalet begångna brott. Plötsligt sjönk demokraternas matematiska förståelse. När siffrorna indikerade motsatsen, hade republikanerna svårare att förstå dem. Med andra ord: Människors världsbild färgas av deras politiska uppfattning. Ideologiska glasögon kan grumla verklighetsuppfattningen ordentligt.

Detta fenomen har drabbat debatten om vinster i välfärden extra svårt. En önskan verkar finnas att anpassa verkligheten till den ideologiska illusionen att privata vårdgivare tar sämre hand om sina patienter. Därför får negativa nyheter om privata aktörer en sådan maximal exponering.


I jämförelse åtnjuter kommunala vårdboenden en oförtjänt glorifiering. Exempelvis uppmärksammades för ett par veckor sedan ett äldreboende drivet av en jämtländsk kommun. I ett års tid hade personalen försökt förmå kommunen att tillhandahålla tvål och desinfektionsmedel till de boendes toaletter. Både boendet och kommunen fick vara anonyma.

Men låt oss återvända till Patrikshill. Vad Inspektionen för vård och omsorg egentligen kritiserade var att nattpersonalen för sällan ser efter om någon boende vill ut. Som Halmstads medicinskt ansvariga sjuksköterska förklarade är dock låsta dörrar praxis på alla äldreboenden. En dement person som går ut i decemberkylan kan lätt gå vilse, kanske i farligt tunna kläder.

Detta översattes alltså till "Attendo Care låser in dementa boende". Vore boendet kommunalt skulle det knappast ha blivit mer än en anonym notis. Denna negativa särbehandling av privata vårdföretag förminskar deras viktiga bidrag till äldrevården. Ser man vården genom rödgröna glasögon är risken att man låter ideologi gå före fakta.

Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag