Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledare: Det finns inget rättvist kaffe

HANDELSHINDER. Det existerar inga rättvisa varor, vilken hylla i mataffären du än letar igenom. Men tankesmedjan FriVärld lanserar i dag ett försök att göra marknaden friare: produktmärkningen Freetrade.
Foto: Fredrik Persson

Kaffe är på många sätt den medvetne konsumentens dröm. Det kommer med alla tänkbara miljö- och rättvisecertifikat – och somliga otänkbara. Men tyvärr existerar inte rättvist kaffe i Sverige. Det existerar faktiskt inga rättvisa varor överhuvudtaget, vilken hylla i mataffären du än letar igenom.

Orsaken till detta är den mur av handelshinder som vi EU-länder har barrikaderat oss bakom. Normalt kallas den tullmur, men därutöver finns importkvoter, exportsubventioner och ett intrikat spindelnät av regleringar. Praktiskt taget inga varugrupper kommer undan. Det innebär att bönder och fabriksarbetare i fattiga länder aktivt hålls tillbaka från den köpstarka marknaden. De hålls kvar i fattigdom.

Som om inte det vore illa nog, är tullarna dessutom utformade för att hindra u-länders tullar från att moderniseras. Tullar på förädlade produkter, som kläder och marmelad, är nämligen högre än tullarna på bomull och frukt. Handeln med orostat kaffe är praktiskt taget fri, men rostat kaffe är tungt tullbelagt. Så hålls u-länders industri kvar i produktionsstadiet, medan i-länder lägger beslag på förädlingsindustrin.


Orsaken är protektionism, en styggelse som hela EU:s handelssystem är alldeles impregnerat av. Ett illustrativt exempel är handeln med mjölkprodukter. Är du mjölkbonde i Kenya betalar du skyhöga tullavgifter för att få exportera till EU. Är du mjölkbonde i Frankrike får du statliga bidrag för att producera mjölk, och sedan ännu mer bidrag för att exportera den - till bland annat Kenya. Det innebär att kenyanska mjölkproducenter inte bara stängs ute från EU:s inre marknad, utan konkurreras ut på hemmaplan.

Somliga marknadsfientliga röster hävdar att tullarna och importkvoterna finns till för de fattiga ländernas skull. Enligt dem måste u-länder isoleras för att kunna bygga upp en konkurrenskraftig industri. Det tyder på en fullkomligt gnistrande okunskap om hur marknader fungerar. Företag kan inte utvecklas om de isoleras på fattiga länders inhemska marknader, eftersom de marknaderna är för små. Det är genom konkurrens som en industri blir konkurrenskraftig.

I dag kan du varken få ditt kaffe, din mjölk eller ditt socker från en producent som handlar på rättvisa villkor. Orättvisorna som EU:s tullmur skapar på den internationella marknaden är både lätta att förklara och förstå, men att göra något åt dem är däremot otroligt svårt. Tankesmedjan FriVärld lanserar i dag ett försök att trots det göra marknaden friare: produktmärkningen Freetrade.

Tyvärr finns det inga produkter som kan Freetrade-certifieras. Märkningen kommer att lysa med sin frånvaro på hyllorna. Men om frånvaron lyser tillräckligt starkt, så att vi konsumenter börjar märka att något saknas, kan det vara första steget mot en fri och rättvis världsmarknad. Förhoppningsvis kan du inom en inte alltför avlägsen framtid få se den första Freetrade-loggan på ett kaffepaket nära dig.