Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läxhjälp hjälper till att få upp betygen

skoltid. Några läxhjälpare och niondeklassare från Rosengårdsskolan kan se tillbaka på en framgångsrik termin. Här vid "avslutningen" i veckan.

I veckan var det "avslutning" för Stiftelsen Läxhjälpens första satsning i Malmö där avlönade högskolestudenter sporrat och motiverat ett 60-tal elever i åttan och nian som läxhjälpare. Allt för att de ska få gymnasiebehörighet och framtidstro.

Avslutningen skedde på restaurang vid Värnhemstorget. Även om betygen inte är utdelade när det här skrivs så är alla hjälpa elever segervissa och känner på sig att de höjt sina studieresultat markant.

Satsningen i Malmö började i fjol höstas med ekonomiskt stöd från MKB, Riksbyggen, Percy Nilsson och Dan Olofsson för att nämna några. Det har visat sig bli samma framgångssaga som det redan är i Stockholm där tolv skolor deltar och i Göteborg där det handlar om fem.

För intelligens och fallenhet är demokratiskt fördelat över alla levande individer oavsett bakgrund. Det gäller bara att strukturera det hela. Och få osäkra elever att forumlera gripbara drömmar. Kunskap ger kraft och säkerhet.

Malmö är rikskänt för sina dåliga skolresultat där i snitt var fjärde niondeklassare går ut utan gymnasiebehörighet. På en del skolar misslyckas hela sex av tio elever. Miljonregn i form av extra stödpengar verkar inte ha hjälpt. För några år sedan sköt staten och staden till 148 miljoner kronor till problemskolorna. Men de positiva effekterna var så små att de inte ens var mätbara.

Sedan läxhjälpen drog i gång i Malmö i fjol höstas är det fyra skolor som deltar. Hela tiden handlar det om att fånga upp elever som betygsmässigt är på väg utför men som ändå spås ha potentialen att lyckas. I dag handlar det om Rosengårdsskolan, Örtagårdsskolan, Värner Rydénskolan och den lilla Östra skolan. Eftersom Rosengårdsskolan snart läggs ner får man ta sig en funderare vad som ska hände med de anslutna eleverna där.

Varje läxhjälpare ansvarar för maximalt fem elever. Och alla träffas två gånger i veckan, tre timmar åt gången. Själva lärandet övergår snabbt i vänskap och det dröjer inte länge förrän läxhjälparen bli som en förtroendefull och bättre vetande bror eller syster

Betalningen för en läxhjälpare, som alla pluggar på Lunds universitet eller på Malmö högskola, är 120 kronor i timmen. Vilket ger nästan 3 000 kronor extra i månaden.

Läxhjälpen behöver flera hjälpare. Men det är inte primärt pengarna som lockar utan känslan av att vara behövd och verkligen kunna hjälpa till med att skapa skillnad.

Eleverna å sin sida undertecknar ett kontrakt och förbinder sig att följa närvaro- och studiereglerna. Inga svängdörrar! Slut på flummet! Annars åker du ut!

Sedan Stiftelsen Läxhjälpen började sin verksamhet i Stockholm 2008 har ALLA deltagande elever höjt sina betyg. Flest i matematik och svenska, från underkänt till godkänt. Därefter höjningar i SO, NO och engelska. Av de som fick läxhjälp i nian under 2012 klarade 87 procent gymnasiebehörighet. Men det är inte bara betygen det handlar om. Minst lika mycket om självförtroendet, studietekniken, målmedvetenheten och lusten att studera vidare på högskola.

Att tillhandahålla gratis läxhjälp finansierad av utomstående sponsorer, kan ju vara lite känsligt för en och annan rektor eftersom det kan tolkas som att skolan inte klarar uppgiften själv. Men målet och belöningen - oavsett - måste ju vara glada kavata elever som upptäckt att de kan mer.

Bra lärande får inte stupa på prestige.

Stiftelsen Läxhjälpens satsning i Malmö med de lokala sponsorerna är värd all uppskattning!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!