Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommuner verkställer inte utvisningsbeslut

Jacob Lind, doktorand i IMER, Malmö universitet.Foto: PRESSBILD
Anna Lundberg, professor i välfärdsrätt, Linköpings universitet.Foto: PRESSBILD

I debatten kring papperslösa vill vi påminna om vissa grundläggande förhållanden och rättsliga principer, skriver flera forskare i ett genmäle till Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

GENMÄLE. Nyligen publicerade Sydsvenskan ett reportage om de organisationer som, med knappa resurser, stöttar Malmös papperslösa invånare – en grupp som står utanför välfärdsstatens skyddsnät. Csaba Perlenberg skriver på Kvällspostens ledarsida att organisationerna ”underminerar demokratiskt fattade beslut” och att Malmö stad ”delar ut bidrag till illegala migranter” samt gör sig skyldig till ”kommunal rättshaverism”.

 

I egenskap av forskare som studerar de frågor som nu debatteras vill vi påminna om vissa grundläggande förhållanden och rättsliga principer.

 

Kommunernas uppdrag är inte att verkställa utvisningsbeslut. De ansvarar för att alla som vistas inom deras gränser får den hjälp som de behöver, och att barn och unga tillgodoses skäliga levnadsvillkor. Detta är inte ”rättshaverism” – tvärtom är det en rättslig skyldighet, förankrad i Socialtjänstlagen och Barnkonventionen.

 

Det finns inte stöd i forskningen för idén om att försämrade villkor för dem som fått avslag på sin asylansökan leder till färre papperslösa. Det skapar däremot en större utsatthet med negativa konsekvenser för samhället i stort. De som stöttar gruppen gör en viktig insats för att mildra dessa konsekvenser och fylla det tomrum som uppstår när människor hamnar i kläm mellan olika regelsystem.

 

Vi är överens med Perlenberg om att ”skuggmisären måste få ett slut”. Lösningen är dock inte att frånta människor deras rättigheter. Vad som behövs är upprättelse för alla dem som drabbas av en allt mer restriktiv asyllagstiftning och godtycklig rättspraxis. Många i den gruppen skulle riskera sina liv om de utvisas, de har inget annat val än att leva i papperslöshet. Sverige bör därför stärka asylrätten och följa FN:s rekommendationer och upphöra med utvisningarna till, bland annat, Afghanistan.

 

De mänskliga rättigheterna kan inte tas för givna. De är något som vi som samhälle måste återskapa och kämpa för.

 

Jacob Lind, doktorand i IMER, Malmö universitet

Anna Lundberg, professor i välfärdsrätt, Linköpings universitet

Pouran Djampour, doktor i socialt arbete

Vanna Nordling, biträdande lektor i socialt arbete, Malmö universitet

Maria Persdotter, postdoc i välfärdsrätt, Linköpings universitet

Maja Sager, lektor i genusvetenskap, Lunds universitet

Hanna Scott, doktorand i välfärdsrätt, Linköpings universitet

Emma Söderberg, doktor i socialt arbete, Lunds universitet

 

SVAR DIREKT:

Sveriges grymhet med motstridande budskap till illegala migranter skapar utsatthet i Malmö och i andra städer. En kommun kan och ska inte föra en självständig utrikespolitisk- och migrationspolitisk linje som underminerar rättssystemet och den demokratiska parlamentarismen i riksdagen. Asylrätten kan inte tas för given. Det är något som vi som samhälle måste upprätthålla och kämpa för, genom att inte understödja människor som fått sin sak prövad och saknar rätt att vistas i Sverige.

Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida