Nyårsfyrverkerier i Malmö. Foto: Christer Järeslätt
Nyårsfyrverkerier i Malmö. Foto: Christer Järeslätt

Klåfingrigt raketförbud

Publicerad
Uppdaterad
På Malmös gator syns just nu en stor affischkampanj mot nyårsraketer. Plakaten varnar för att köpa ut raketer till minderåriga, och informerar om att det är förbjudet att fyra av dem på offentlig plats med undantag för nyårsafton och tidig nyårsdag. Andra tillfällen värda att firas med färgglada explosioner, kräver 600-kronors tillstånd från polisen.
Fyrverkeriförbudet under andra tillfällen än vid årets slut, är i allra högsta grad politiskt. Moderater och socialdemokrater i Malmö är eniga om att det inte är okej att fira något annat än nyår med krut. Folkpartiet vill att allt raketskjutande skulle föregås av en tillståndsansökan. Till och med gnistrande kaskader under nyårsnatten.
Det är inte bara fyrverkerier som har råkat ut för politisk klåfingrighet. Nedskräpning av hundbajs och koppeltvång är avgrundsfrågor där i vanliga fall vettiga politiker delas upp i olika läger beroende på hur de ser på hundar. Koppel blir symbolfråga för politiker som vill ha enkelt mediegenomslag, istället för att lägga ansvar på dåliga djur-
ägare och utdöma känn- bara straff när de beter sig illa.

Stadslivsförmyndande
frågor har alltid engagerat politiker, oavsett om det handlat om jitterbuggens framfart, eller cykelförbud i parker. Det är enkla frågor att kommunicera. Politiker från höger till vänster verkar ha tappat tilltron till väljarna och försöker vinna val på vardagsförbud i stället för frihetsreformer på det sociala och ekonomiska området. Det är lättare att städa bort hundbajs, än att lösa arbetslösheten.
De lokala ordningsstadgarna över allmänna ytor är en möjlighet för kommunpolitiker att leka lagstiftare, trots att man befinner sig långt i från riksdagen. Det utnyttjas.
I Göteborg har man förbjudit gatumusikanter och i Lund försvåras valborgsfirandet. Villaägare råkar ut för nitiska snöskottningsregler, och i de flesta städer detaljregleras det vilken grön gräsplätt det är okej att dricka ett glas vin på eller inte.
Om förbuden hjälper är tveksamt. Malmö stadskärna kanske har fått det lite lugnare i december, men det räcker att ta sig förbi Möllan för att höra regelbundna raketsmällar. Avfyrningarna må ha flyttat från allmän plats, men det är tveksamt om konsekvenserna blir  bättre av att raketer skjuts i villagränder eller på industribakgårdar i stället för i parker med stora ytor. Att få se ett parkfyrverkeri är väl ändå trevligare än att höra ett från en bakgård?
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag