Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kanelbullesexism på Malmö högskola

Maria Svensson.

Under den vecka då det var Kanelbullens dag kunde man som student på Orkanen vid Malmö högskola se MH matsalars kvinnliga anställda bära rosa tröjor med två kanelbullar placerade på sina bröst. De manliga arbetarna bar de sedvanliga helsvarta arbetskläderna.

Kanelbullarna kan ses ett tydligt exempel på hur högskolan tillåter att sexism och kvinnoförnedring pågår under dess tak. Att man som institution ser detta agerande fortlöpa under en veckas tid är inte acceptabelt utan rent ut sagt chockerande. Med detta visar Malmö högskola att de inte tar sitt ansvar för det jämställdhetsarbete som de talar sig så varma om.

 

MH matsalar är ett externt företag, men de som nyttjar och arbetar på högskolans område bör representera samma värderingar som högskolan säger sig stå för. MH matsalar har inte besvarat de mejl som jag skickat. Högskolans rektor Stefan Bengtsson svarade att "det hela låter mycket märkligt" och skickade frågan till plan- och lokalavdelningen. Hans respons faller platt i förhållande till hur allvarligt det som skett är.

 

Plan- och lokalavdelningen skriver att restauratören meddelar att även män burit tröjorna. Detta är en tydlig lögn från restauratörens sida. Ingen av de manliga anställda i bespisningen på Orkanen har burit rosa tröjor eller bullar. Plan- och lokalavdelningen skriver vidare att MH matsalar inte på något sätt vill förknippas med diskriminering av kvinnor utan detta har varit för ett välgörande ändamål och inget annat. Alltså, ytterligare en lögn från MH matsalar. Det de uppvisar är precis det de vill ta avstånd ifrån, nämligen diskriminering av de kvinnliga anställda och en praktiserande ojämställdhet. Deras aktiva agerande under fem arbetsdagar påvisar just detta.

 

Högskolevärlden har tidigare visat sig vara en plats där rasism och sexism får breda ut sig. Med slavauktioner, blackfacemålningar och att personer blir utkastade från baler för att de inte följer unkna normer har högskolevärlden har med all önskvärd tydlighet visat på det.

 

Att vi ska behöva bevittna den sexism som MH matsalar bjudit på är stötande för mig som demokratisk medborgare, kvinna och som en (nu före detta) kund hos dem. Det vi ser är ett utövande av en makthierarki som utövas med hjälp av de rosa tröjorna med två kanelbullar och detta måste uppmärksammas och förhindras!

Om Malmö högskola menar allvar med sitt arbete för jämställdhet måste de se över sitt samarbete med MH matsalar.

 

 

Maria Svensson

är engagerad i Vänsterns -studentförbund (VSF) Malmö och student på Malmö högskolas lärarutbildning. Hon skriver just nu sitt examensarbete om hur genus skapas i klassrummet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!