UTRENSNING Frankrikes president Nicolas Sarkozy tänker riva hundratals romska läger i landet. Foto: Remy Gabalda
UTRENSNING Frankrikes president Nicolas Sarkozy tänker riva hundratals romska läger i landet.  Foto: Remy Gabalda

Johanna Sturesson: Kriget mot romerna

Publicerad
Uppdaterad
Att inte lösa problem. Det är uppenbarligen både Danmark och Frankrike duktiga på. Kollektiv bestraffning av romer är nämligen vad politiker i de båda länderna föreslår.
I Frankrike har president Nicolas Sarkozy beordrat att hundratals romska läger ska rivas. Och en lagstiftning som ska göra det lättare att utvisa dem som kommer innan årets slut.
Danmark har tidigare i år brutit mot EU-direktiv i utvisning av romer. Nu går Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen till attack mot romska uteliggare.

Det finns få som seriöst skulle förneka att det finns problem i romska grupper. För Sveriges uppskattningsvis 50 000 romer är utanförskapet stort. Få av barnen går ut grundskolan och upp till 80 procent är arbetslösa.


Det är allvarliga problem
som kräver lösning - vilket är just vad våra europeiska grannländer motarbetar. Istället för att konstruktivt skapa en hållbar situation för romer verkar strategin vara att dumpa över problemen på någon annan. Ett förhållningssätt som är oacceptabelt.

Det är EU-ländernas ansvar att se till att alla unionens medborgare har tillgång till samma rättigheter. Oavsett ursprung. Men romer, såväl i Sverige som i övriga Europa, utsätts för grov ned- sättande behandling och lite görs åt problemet.


Förra veckan föreslog
därför regeringens delegation för romska frågor att en nationell strategi skapas för att lösa situationen här hemma för folk- gruppen.
Det stora utanförskapet kostar enligt Maria Leissner, ordförande för delegationen, upp till 12,5 miljarder kronor varje år. Siffran bygger på vad en människa som är arbetslös under hela sitt liv kostar, i kombination med statistiken kring arbetslösa romer.

Istället för att
låta situationen bero tycker delegationen att Sverige ska ta i med krafttag. Mellan 80 och 100 miljoner kronor per år fram till 2030 bör satsas för att bekämpa utanförskapet och de stora klyftorna.

Det är en liten summa i förhållande till den ekonomiska kostnaden för utanförskapet. För att inte tala om den mänskliga.


Men, det är inte något president Sarkozy vill satsa på. Istället för att ta delat ansvar som medlemsland i EU, flyr han undan. Problemen löses inte - utan bara flyttas på. Hur det drabbar de utsatta verkar inte heller vara en fråga av rang på presidentens dagordning. Ett krig mot brottsligheten, kallar presidenten de senaste aktionerna mot folkgruppen.

Men en befogad
fråga är om det verkligen är brottsligheten Sarkozy krigar mot. Eller om det i själva verket är romerna.
Johanna Sturesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu