Johanna Sturesson: Invandring - vinst för alla

Publicerad
Uppdaterad
Varannan skåning vill ha ett sänkt flyktingmottagande. Det visar en undersökning från SOM-institutet. Vid en första anblick tycker jag att det är väldigt tråkiga siffror. Dock gör vetskapen att siffrorna faktiskt är lägre än vid förra undersökningen det hela lite bättre. Men knappast bra.
Ta hand om våra sjuka och äldre först - stoppa invandringen. Något i stil med detta heter en grupp på Facebook jag nyligen fick nys om. Gruppens åsikter om invandring förstår vi av namnet och är en bra summering av det missförstånd som råder bland många. Att vi måste göra ett val mellan att ta hand om sjuka och äldre svenskar och att ta emot invandrare. Så är det inte.

Hur mycket invandringen
egentligen kostar är verkligen svårt att säga. Det är därför Sverigedemokrater och andra gärna får det att låta som om denna är en stor kostnad för dig och mig. Medborgarlön och allsköns kreativa förslag ska missnöjespartiet införa om de får tillfälle. Hur de ska ha råd? Jo, de ska minska invandringen.
En sådan lösning är lika dum som den låter. För kostnaderna är inte så höga som partiet vill påstå.
Enligt en brittisk forskare i ekonomi, Phillippe Legrain, går migration på ungefär plus minus en procent av BNP, beroende på konjunkturen. Går vi inte med vinst är det en marginell förlust vi talar om, som hjälps upp vid högkonjunktur.

En undersökning
som släpptes förra året visar dessutom att invandring ökar Sveriges utrikeshandel i stor utsträckning. Om antalet invandrare från ett specifikt land ökar med 10 procent, ökar även svensk export till det landet med 6 procent. Detta är uppgifter som direkt strider mot den allmänna uppfattningen om att invandring är dyrt.
Intressant blir det också om vi tittar på arbetsmarknaden. Redan år 2015 är det fler personer i Sverige som går i pension än som kommer in på arbetsmarknaden - då blir det spännande att se hur diskussionen kring invandringens kostnader kommer att se ut.
Och detta var bara de ekonomiska argumenten.

Förutom de uppenbara
fördelarna med en generös migrationspolitik är invandring en mycket effektiv hjälp för de länder människor emigrerar från. Inte bara ökar exporten för dessa länder, men pengar som skickas från boende i exempelvis Sverige till släktingar i ursprungsländerna, så kallade remitteringar, är ett viktigt stöd. Bara under förra året bestod de registrerade remitteringarna till utvecklingsländer av 290 miljarder - det är ungefär tre gånger så mycket som biståndet till dessa länder. Dessutom hamnar pengarna direkt i rätta händer. Risken för att de hamnar i fel fickor i korrupta länder är betydligt mindre än för bistånden.

Att förbättra
integrationen är en förutsättning för att invandringen ska kunna fortsätta. Men att sätta stopp för den eller göra den mer restriktiv är ingen lösning. Framför allt går vi i sådana fall miste om en tydlig win-win situation.
Sverige vinner på invandring, det gör också människorna som har möjlighet att bosätta sig här och inte minst deras ursprungsländer.
Kunskap är viktigt och mer kännedom om migrationspolitik är något som uppenbarligen är nödvändigt. Opinionen i Skåne är i alla fall på väg åt rätt riktning. Kanske är det ett tecken på kunskapslyft.
Johanna Sturesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag