SNYGGA OCH POPULÄRA. Det går inte att komma ifrån att utseendet spelar roll. Speciellt mycket gäller det personer med offentliga uppdrag som exempelvis politiker. Maria Wetterstrand, Thomas Bodström och Nyamko Sabuni kan tänkas ha haft nytta av ett fördelaktigt utseende. Foto: SUVAD MRKONJIC, CORNELIA NORDSTRÖM och LEIF JACOBSSON
SNYGGA OCH POPULÄRA. Det går inte att komma ifrån att utseendet spelar roll. Speciellt mycket gäller det personer med offentliga uppdrag som exempelvis politiker. Maria Wetterstrand, Thomas Bodström och Nyamko Sabuni kan tänkas ha haft nytta av ett fördelaktigt utseende.  Foto: SUVAD MRKONJIC, CORNELIA NORDSTRÖM och LEIF JACOBSSON

Johanna Nylander: Utseendet spelar roll

Publicerad
Uppdaterad
Snygga personer lyckas bättre i livet. Det finns det i alla fall flera undersökningar som hävdar, när det kommer till arbete och karriär. Så gäller också politiker. Bildsköna personer som Maria Wetterstrand, Thomas Bodström och Nyamko Sabuni är populära och har fått ett stort mediegenomslag.

Utseende är också något som kommenteras. Näringsministern Maud Olofsson har nyligen berättat om osakliga påhopp hon råkat ut för. Mona Sahlin har berättat liknande historier. Sven-Otto Littorins skäggväxt var omtalad när det begav sig.
Både Leif Pagrotskys och Carl Bildts längd är välkända och Fredrik Reinfeldts plufsighet och hundögon kommenterades flitigt under EU-ordförandeskapet. För att inte nämna Lars Leijonborgs ögonbryn.
Internationellt sätt har presidentkandidater som Ségolène Royal och Sarah Palin (om än bara vicekandidat) fått se sig själva beskrivna för sitt utseende, eller sitt mödraskap. Deras manliga motståndare har i samma stycke blivit bedömda efter meriter och erfarenheter.

Det finns politiker som försöker ta sitt utseende till sin fördel. Inför EU-valet hårdsminkades både Marita Ulvskog och Mona Sahlin för att pryda högupplösta planscher på stan. Malmös oppositionsråd Anja Sonesson poserar på Skånemoderaternas hemsida med en bild som skulle kunna passa på valfri modeblogg. Folkpartisten Birgitta Ohlsson har prisats för sitt modeintresse, och det skånska språkröret för Grön Ungdom, Maria Ferm, har bidragit till Miljöpartiets snyggfaktor.

Det är inget fel att räkna med utseende. Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Julia Tymosjenko går båda hem hos sina väljare. Obama är stilig, Bush såg ut lite som en nallebjörn och att herr Clinton gick hem hos kvinnorna vet redan hela världen.
Tyvärr finns det de som fortfarande använder utseende som sätt att förminska sina motståndare i debatten. En viss före detta statsminister, och en malmöitisk storpolitiker är välkända för sitt sätt att bemöta oliktyckande kvinnor. För det är oftast kvinnor det drabbar, oavsett om de heter Maud, Mona eller Pia i förnamn.
Det är inte okej att använda kön för att förnedra sina politiska motståndare. Kvinnors utseende är märkligt nog accepterat att kommentera efter modellnormer. Samtidigt borde ministrar av alla kön ha stake nog att slå undan småsint och plump kritik. Den är aldrig värd att ta åt sig.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag