Johanna Nylander: Sunt förnuft på tallriken

Publicerad
Uppdaterad
För ett par veckor sedan gick folkpartisten och EU-kandidaten Marit Paulsen ut och bröt den politiska korrektheten om ekologisk mat. Hon menade att ekomaten inte är så bra som andra påstår, att fördelen med ekologiska odlingar är bristen på gifter, och att den konventionella (vanliga) odlingen är nödvändig för att mätta alla hungriga magar jorden runt.
Ekologisk märkning av mat såsom Krav-märkning är problematisk. Gifter och konstgödsel är inte bra var för sig, men ger större skördar på liten yta. Genmodifierade grödor som klarar sig bättre tillåts inte av principskäl, och ett välskött konventionellt jordbruk behöver inte vara värre för människor och miljö - än ett dåligt skött ekologiskt dito. Forskarna är oense om vad för jordbruk som är bäst för miljön, människor och framtiden.

Samtidigt är ekologisk mat klart dyrare i butik. Kravstämpeln sätts på allt från kaffe och öl till hundmat och frysta färdigrätter, och märkningen blir en prishöjningsursäkt där bara en liten del av påslaget går till de extraomkostnader som finns för att ta fram produkten.
Arla rapporterar att produktionen av ekologisk mjölk har stannat av. Det är rätt logiskt att konsumenter under brinnande finanskris prioriterar andra saker än kvaliteten på kofoder. Frågan är väl snarare om det finns något egenvärde i att bevara svensk mjölkproduktion i Sverige om ingen vill stå för kostnaden, eller om vi tids nog får finna oss i att köpa mat producerat på varmare platser där skördarna är större med mindre medel.
Marit Paulsens lösning på matfrågan var att köpa mat efter säsong och äta upp på tallriken.

Köksbordsvett och sunt förnuft behövs när det gäller mat, inte minst för att hitta en hållbar balans mellan hälsa, miljö och smak som kan fungera såväl för ensamhushållet som för storfamiljen. Kanske är det till och med viktigare att maten är enkel och smidig så att vardagspusslet går ihop, än att det går åt minsta möjliga miljöpåverkan för att tillverka maten som serveras på tallriken.
Givetvis är det bra med så lite gift och farligheter i maten det bara är möjligt. Fast tänk om det är smart konventionellt jordbruk som krävs och inte ekologiskt, för att framtidens människor skall slippa gå hungriga?
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag