Cecilia Malmström var en av CEMR-konferensens första talare. Hon önskade bättre samarbete mellan lokal nivå och EU. Foto: Gunnar Ask
Cecilia Malmström var en av CEMR-konferensens första talare. Hon önskade bättre samarbete mellan lokal nivå och EU. Foto: Gunnar Ask

Johanna Nylander: Starka regioner tar ansvar

Publicerad
Uppdaterad
I dagarna pågår en stor konferens med europeiska kommuner och regioner i Malmös mässhallar. Arrangör är CEMR - Council of European Municipalities and Regions, det vill säga den europeiska motsvarigheten till Sveriges kommuner och landsting (SKL).
Skåne är tillsammans med Själland en växande region med ökad politisk betydelse. Många var de talare som under konferensens första dag hyllade Malmö som tillväxtkommun, och de stora satsningar som hitintills lyckats väl - både i kommunen och i regionen. Kreativa sektorer, teknik och service har tagit över efter industrisamhället. Flertalet av regionens invånare är säkerligen glada att slippa drabbas av storindustriernas varsel så här mitt inne i brinnande finanskris.
Satsningar på företag och innovation är givetvis bra, men är det allt? Hur regionen kommer påverkas långsiktigt av högt skattetryck, snårig byråkrati och regleringar vet ingen än.

Felsatsningar kan få
konsekvenser snabbare än anat, och det är lättare att spendera pengar än att spara. För att regioner och kommuner ska kunna få mer makt, krävs också att det ekonomiska ansvaret tas på större allvar, och att nationalstaten inte blir ett överbelastat låneinstitut som pytsar ut pengar likt en curlingförälder till ett vuxet barn.
EU-minister Cecilia Malmström var en av CEMR-konferensens första talare. Inför det stundande EU-valet och Sveriges ordförandeskap i unionen önskade hon bättre samarbete mellan lokal nivå och EU.

Malmström menade att
nationalstaten redan har tappat i betydelse i en globaliserad värld där ett bankras på andra sidan Atlanten kan få konsekvenser för hela västvärldens ekonomi. Beslut som fattas på lokal nivå får bäst genomslag.
Samtidigt vill hon att EU fortsätter att utvidgas till fler länder, och att unionen börjar använda sina pengar på ett mer effektivt sätt.
I Skåne märks avståndet till regeringen i Stockholm inte bara i kilometer. Fler beslut i regionen och i kommunerna förenklar inte bara beslutsprocesser, utan för dem också närmare människors vardag. För vad händer, när tillväxtbubblan spricker?
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag