Johanna Nylander: ...och det hände sig vid den tiden

Publicerad
Uppdaterad
Det sägs att den romerske kejsaren Augustus kallade folket till skattskrivning för ungefär 2010 år sedan.
Det kan ha varit den första i sitt slag som omfattande massregistrering av ett lands befolkning.

Då var syftet att ta reda på hur många som bodde i en provins för att ha som underlag för hur mycket skatt en provins skulle betala till kejsaren.
I dag är alla i Sverige skattskrivna, räknas med personnummer och inkomster och förmögenhet rapporteras direkt till det statliga skatteverket.
Rätt harmlöst i jämförelse med andra förslag som kommit under året.
Kablarna till försvarets radioanstalt, FRA kopplades in
i början av månaden. De gjorde nästintill hela landets digitala kommunikation övervakningsbar över en natt.

Ipredlagen verkställdes i somras och tillåter privata företag att själva upprätta register över ip-adresser för att senare rikta skadeståndskrav mot personer som kränkt deras rättigheter.
En lag som hamnat i skymundan, men som kanske påminner än mer om skattskrivningen är kassaregisterlagen.
Den kräver att alla som bedriver affärsverksamhet där det frekvent betalas med kontanter, är skyldiga att skaffa en speciell typ av kassaapparat som registrerar hur många gånger lådan öppnas, och som skatteverket kan gå in och titta i när de känner för det.
Det krävs inte längre en åsnefärd till födelseorten för att hamna i ett statligt register.
Allt fler system digitaliseras, något som både förenklar och ger konsekvenser. Småbutikers kassamaskiner är knappast ett problem var för sig, men när uppgifter från myndigheter börjar användas på andra sätt än de tänkta, uppstår en farlig ändamålsglidning.

Säpo vill ha tillgång till FRA:s data, eller skaffa sina egna system.
Handelsavtal sluts på överstatlig nivå för att hindra insyn i detaljer och allt fler regler harmoniseras i EU. Gränser överbryggas samtidigt som personuppgifter byts snabbare mellan stater än böcker skickas från Amazon.com. Swift-samarbetet mellan EU och USA gör att information om transaktioner och annan bankdata får bytas fritt mellan de båda stormakterna, och lagras i upp till fem år.
Kanske händer det sig tids nog, att medborgares integritet tas på större allvar.
Till dess är vinternatten fortsatt mörk och stjärnlös.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag