När något blir påtvingat blir det också fel. Foto: Olle Sporrong
När något blir påtvingat blir det också fel. Foto: Olle Sporrong

Johanna Nylander: För många sifferfeminister

Publicerad
Uppdaterad
Sakta men säkert har det smugit fram ett skifte i jämställdhetsdebatten. Under socialdemokraternas tid vid makten hade sifferfeminismen sin höjdpunkt. Kvotering av bolagsstyrelser, räknade föräldraledighetsdagar, hemarbetesminuter och procentsatser där förhållandet mellan kvinnor och män inte låg på exakt 50/50.
Procentsatser kan vara bra för att upptäcka diskriminering. Men när det får allt fokus, kränkthet blir norm i stället för undantag, och alla dåliga saker automatiskt ska förbjudas, förvandlas det till navelskåderi.
Det är när något blir påtvingat som det också blir fel. Ofrivilliga könsroller är tunga ok att bära, liksom påtvingade offerroller. Och föreställningen att en flicka i rosa klänning per automatik är förtryckt. Eller när individer buntas ihop till kollektiv som förväntas handla olika beroende på utseende eller kön. Millimeterrättvisa är irrelevant för den som är tillfreds med sin tillvaro.

Därför är det glädjande att konstatera att sifferfeminismen lyst med sin frånvaro under det senaste året. I stället har de verkligt allvarliga frågorna fått ta plats. Hedersrelaterad brottslighet och våld i nära relationer har fått större fokus än tidigare.
Fler makthavare har börjat inse att det inte bara är kvinnor som är offer, och inte bara män som är förövare.
I stället för att bunta ihop alla män till djur, får fler behandling för sitt beteende. Hedersbrott tas på allvar och fler satsningar går till att bekämpa det våld som förekommer i allt för många relationer. Allt är långt ifrån både okej och bra, men att ändra synen på pappret är ett första steg inför förändring i praktiken.
Kvinnojourerna behöver fortfarande ordentligt stöd, trafficking ökar och samhället har fortfarande svårt att ens hantera hedersrelaterad brottslighet.
Samtidigt nedvärderas kvinnor slentrianmässigt och förväntas inte ta lika stort ansvar för sina liv. Offerrollen blir en självuppfyllande profetia som många unga kvinnor får dras med. Samtidigt som många män i samma ålder får klara sig utan både samhälleligt och medmänskligt stöd.

Riktig jämställdhet uppnås inte av att räkna siffror. Det uppnås genom att ge både kvinnor och män makt över sina liv, rätt att tas på allvar och respekt för sina livsval.
Samhällets uppgift måste alltid vara att motverka ofriheter och ge rättsskydd till den som behöver. Det är först då som riktig jämställdhet kan uppnås.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag