Johanna Nylander: EU - inget för Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Ungmoderater stod med blåa ballonger och jublade när Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin marscherade in i Folkets park, Malmö. Internationalen spelades i tåget, och i ett av öppningstalen gick en SSU-representant hårt åt IF Metalls "lönedumpningar". Till skillnad från i Lund där förstamajtalet hölls inomhus, fick alla åhörare plats i solen, bland picknickfiltar och glassätare.
Sahlin talade om jobb och kritiserade re geringen. Många fina ord sas om arbetarrörelsens kamp och hur mycket sämre allt blivit sedan alliansregeringen tillträdde. Finanskrisen var inte regeringens fel enligt Sahlin, men i princip alla konsekvenser av den.

Några vallöften delades ut inför valet 2010; Fler sommarjobb, fler sommarkurser, högre a-kassa, högre sjukförsäkring, fler utbildningsplatser, extrapengar till kommuner och regioner, stöd till fler hyresrätter, samma beskattning på löner och pensioner och sist men inte minst - högre skatter. Ett rödgrönt pengaregn vi alla kommer få vara med att betala.
Efter allt prat om valet nästa höst, talade Sahlin om valet nästa månad. Hon menade att det är "viktigt att berätta att det är viktigt med Europa". Vad socialdemokraterna vill göra i EU klargjorde hon inte, bara att olika gruppers rättigheter ska stärkas. Förutom att rösta emot de borgerliga, verkar inte ens partiledaren veta vad de vill göra i Bryssel.

Det riktigt intressanta
i Sahlins förstamajdagstal var inte vad hon sa, utan vilka ämnen hon undvek. EU-valet fick bara ett par minuter av Sahlins tid, och det var tyst om både dåliga opinionssiffror, AMF-bonusar, och den splittring som finns inom partiet och arbetarrörelsen - något som inte minst märktes på kritiken från ungdomsförbundet. En nästan desperat aggressivitet anades när hon attackerade sin politiska motståndare, och det fanns inte ett uns av ödmjukhet inför det svåra regeringsuppdrag som finanskrisen fört med sig.
Hon lovade i alla fall att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag