Bränderna i Rosengård tar mycket av polisens och brandkårens resurser i anspråk och otryggheten för både personal och boende ökar. Foto: Tomas Leprince
Bränderna i Rosengård tar mycket av polisens och brandkårens resurser i anspråk och otryggheten för både personal och boende ökar. Foto: Tomas Leprince

Johanna Nylander: Brännande situation i Rosengård

Publicerad
Uppdaterad
I dag kom beskedet om att ett brandbefäl hoppar av sin position och att ett befäl och två brandmän lämnar Jägersro brandstation (som kör utryckningar till Rosengård) till förmån för andra brandstationer i Malmö.
Situationen är enligt det avhoppade befälet Henrik Persson helt ohållbar, ledningen har inte lyssnat på brandmännens krav, och han känner inte längre att han kan garantera säkerheten för sina medarbetare.
Dessutom, konstaterar Persson, får de lika hög lön på alla brandstationer, och tjänar inget på att ta risken och åka ut och släcka i Rosengård.

Stenkastning mot polis eller brandbilar har blivit vardag i nyhetsflödet. Den senaste tidens Rosengårdsbränder är ett onödigt "vargen kommer"-rop som stjäl fokus från de riktiga problem som finns i stadsdelen.
Några småpojkar har gjort det till en sport att tända på utvalda objekt i närheten av Ramels väg.
I januari var det personbilar, i mars soptunnor och nu är det containrar.
Bland bränder, som inte rört bostäder, har det hittills under året rapporterats över sjuttio stycken "anlagda bränder med uppsåt" i Malmö - de allra flesta i Rosengård.
Bränderna är så onödiga. Otryggheten för alla de andra boende ökar, tilltagen spär på det dåliga ryktet kring Herrgården, och det är ett ofantligt onödigt slöseri med resurser. Samtidigt är det svårt att förstå att kommunen inte prioriterar fler brandmän med bättre villkor, när situationen är så ögonfallande svår, att till och med polisen ses som ett nödvändigt komplement.

I dagsläget klarar Jägersro-brandkåren, enligt den avhoppande brandchefen, inte ens bemanningen för att släcka en brand högt upp i ett bostadshus.
Något måste göras mot bränderna innan det med allt torrare gräs och torrare väder går riktigt illa. Brandmännens situation måste ses över på riktigt, fler behöver anställas - gärna personer som bor eller känner till de drabbade områdena väl.
Dagens insatser är många, men de räcker uppenbarligen inte och de täcker inte upp för uteblivna tjänster. Det får helt enkelt inte vara okej att regelbundet anlägga bränder i containrar och soptunnor och kasta sten på dem som kommer dit för att släcka, utan att det ger allvarliga konsekvenser.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag