Johan Folin: En våt dröm för skivindustrin

Publicerad
Uppdaterad
Det är ett steg framåt för öppenheten inom EU att förhandlingsdokumentet för det internationella avtalet Acta (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) publicerades i går.
Visserligen hade EU-kommissionen inte så mycket val än att få det offentliggjort efter att ett nästan helt enigt Europaparlament röstat för större öppenhet i förhandlingarna.
En hel del information har dessutom läckt ut tidigare, så i viss mån fanns kunskap om innehållet i avtalet även utanför förhandlingsrummen.

På grund av sekretessen kunde dock inte de som förhandlade svara på frågor från kritiker eftersom informationen var hemlig. Ur den aspekten är det ett steg framåt.
Innehållet i dokumentet som publicerades är dock inget steg mot ökad öppenhet i EU eller världen. Det enda som kommer att öppnas om det slutgiltiga avtalet liknar förhandlingsdokumentet är turisters resväskor, datorer och mp3-spelare.
När förhandlingarna inleddes sades det från officiellt håll att förhandlingar om handelsavtal brukar vara hemliga tills de är klara.
Dokumentet som publicerats liknar emellertid mer ett underlag för brottslagstiftning än ett handelsavtal.

Det finns exempelvis skrivningar om att internetleverantörer ska vara ansvariga för vilka filer deras kunder skickar eller tar emot.
Det innebär att internetleverantörerna kommer bli väldigt känsliga och blockera allting som ligger i gränslandet för upphovsrätten. Filmklipp på Youtube som använder en snutt upphovsrättsskyddad musik? Glöm det.
Det ska även bli straffbart att kringgå kopieringsskydd, till exempel för att kunna spela köpta musikfiler i Microsofts format på Apples Ipod.
Den samlade bilden av dokumentet är att det är den gamla upphovsrättsindustrins våta dröm. När skadan för en upphovsrättshavare som fått sina verk fildelade ska beräknas, kan beräkningen baseras på antalet skapade kopior och försäljningspriset på verket. En skiva som kopierats en gång ska därmed beräknas vara värd omkring 180 kronor.
Jämför det med hur Jon Gray, The Arks manager, kommenterar att gruppens senaste skiva släpps som en bilaga till en specialgjord tidning: "Inspelad musik är gratis i dag. Den representerar varken tio procent, femton procent eller trettio procent av någonting i dag. Den är antingen gratis på Spotify eller gratis på The Pirate Bay", sa han till Sydsvenskan häromdagen.

Vid gränskontroller ska resenärernas datorer och mp3-spelare kunna beslagtas eller kopieras av personal för att kontrollera om det förekommer piratkopierat material på dem.
Länderna som deltar i förhandlingarna föreslås kunna undanta små kvantiteter av varor av icke-kommersiell natur i väskor eller små paket.
Det är emellertid bara tillämpligt på fysiska produkter, inte digital information. Det går ju inte att veta hur mycket upphovsrättsskyddad information som finns på en dator utan att faktiskt kontrollera innehållet på den.
Att förhandlingsdokumentet är publicerat är bra, för det gör att möjligheterna att kritisera och stoppa de dåliga förslagen ökar. Men dokumentet i sig är förkastligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag