Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jan-Olof Bengtsson

Jan-Olof Bengtsson: Reepalu styr vidare, men allt färre röstar

Foto: Tomas Leprince
Det räckte inte med att moderaterna i Malmö under Anja Sonesson ökade med tre procent till 27,3 procent och därmed vann ytterligare ett mandat till 17. För den glädjen åts snabbt upp av att alla de övriga tre allianspartierna minskade med exakt lika många procent samtidigt som ett av Folkpartiets mandat gick förlorat. Samt Kristdemokraternas enda.
Det betyder att Ilmar Reepalu och Socialdemokraterna, trots ett tapp på 3,2 procent och två förlorade mandat, ändå kommer upp till nödvändiga 31 mandat för majoritet tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Den enda brasklappen mot den här slutsatsen är att förhandsrösterna från torsdag- fredag- lördag ännu inte är räknade.

Trots att Sverigedemokraterna blivit Malmös tredje största parti på 10,6 procent och med sammanlagt sju mandat kan partiet därmed fortsatt hållas isolerat från inflytande av majoriteten.
Partiets framgångar kom egentligen inte som någon chock för vare sig Ilmar Reepalu eller Anja Sonesson som båda sa att de haft det på känn när de rört sig i staden under valkampen.

Vad som känns särskilt tröstlöst när man studerar alla valsiffrorna rörande Malmö är det allt sämre valdeltagandet.
För trots alla utökade möjligheter till förhandsröstning och Malmös satsning på ett femtiotal engagerade "val-ambassadörer" med målet att nå upp till 80 procent valdeltagande - är satsningarna en besvikelse.
Valdeltagandet i Malmö i går uppgick bara till 70,7 procent. Det är en försämring med 1,9 procent jämfört med 2006.
Bryter man ner siffran ytterligare blir valdeltagandet i Malmö Öster bara 66,5 procent. Medan den ligger på 74,8 procent i Malmö Väster.
Ingen av de här siffrorna är något att glädja sig åt jämfört med riket övrigt. Men bekräftar för övrigt att Malmö är en segregerad stad eftersom det skiljer över åtta procent i röstdeltagande mellan öster och väster.

Att mandat, procenttal och stöd ändras mellan val är en naturlig del av den demokratiska processen och själva livsluften för politiskt engagemang.
Vad som är riktigt oroväckande - och särskilt i Malmö - är allt färre av stadens invånare verkar vilja vara en del av denna process. Utan väljer i stället att ställa sig vid sidan om.
Malmös befolkning närmar sig 300 000 och där nästan 30 procent är födda utomlands. Att våra partier inte lyckas nå fram till dessa och får dem att inse att de räknas och kan påverka sin framtid genom att rösta, är ett misslyckande för alla.
Minskat valdeltagande är en förödande negativ spiral. För alla våra demokratiska partier, men främst för samhället i stort.