Jan-Olof Bengtsson

Bortvalda

Publicerad
Uppdaterad
Kvotering innebär med nödvändighet att någon väljs bort.
Kvotering till utbildningsplatser på universitetet och högskolor handlar ofta om att ledningen bestämt att kön går före betyg och kompetens.
Som när 31 unga kvinnliga studenter nu stämmer universitetet i Lund på skadestånd i en grupptalan för att de blivit förbigångna av manliga studenter som fått automatisk förtur till psykologiutbildningen.
Att bli offer för en utbildningskvotering baserad på kön eller etnicitet är det samma som att vara chanslös och bli bortvald. Man kan nämligen inte göra ett enda dugg åt det hela eftersom det handlar om opåverkbara kriterier genom födsel. Ingen kan ju välja sina föräldrar. Medan det som den enskilde individen verkligen kan påverka och konkurrera med i sammanhanget - kunskap och kompetens - inte spelar någon roll. Så varför ska man andas över huvud taget?

Det är Centrum
för rättvisa (CFR) som lämnat in stämningsansökan mot Lunds universitet. Samtidigt anmäls diskrimineringsombudsmannen (DO) till JO för att missköta sitt jobb eftersom många klagande kvinnor nekats juridisk hjälp.
Sedan DO tog över de här frågorna från JämO vid årsskiftet anklagas myndigheten för att tycka det är viktigare med en jämn könsfördelning på högskolorna än lika rättigheter och möjligheter oavsett kön.
Anledningen till att våra högskolor och universitet hjälper fram männen på bekostnad av kvinnorna är enligt CFR att man vill ha en jämnare könsfördelning på utbildningsplatserna. Andelen kvinnliga studenter utgör 60 procent vilket beror på att kvinnorna har bättre gymnasiebetyg samt söker sig till högre utbildning i större utsträckning än män. Därför missgynnas kvinnor nästan med automatik när universiteten ger förtur till sökande från det underrepresenterade könet.

En mätning genomförd av CFR inför årets vårtermin bland 36 av landets stora lärosäten visar att 75 procent av högskolorna använder könsdiskriminerande urvalsregler vilket i reella tal blir 5 400 fall. I nio fall av tio är det kvinnor som missgynnas.
Den yttersta konsekvensen av detta blir att intagningskriterierna sänks i en missriktad jämlikhetsiver. Kön går före betyg. Vilket nästan tragikomiskt resulterat i att allt färre kvinnor får tillträde till populära utbildningar som exempelvis läkare, psykolog eller jurist.
Att välja studenter till våra högre lärosäten efter kön för att uppnå en jämn fördelning och inte gå på bästa betyg, är precis lika diskriminerande som det låter.
Sanktionerade orättvisor blir inte bättre av att det är staten och utbildningsvärlden som står bakom.
Kvotering är att välja bort.
Jan-Olof Bengtsson
Jan-Olof Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag