Att bygga nytt är dyrt. Därför krävs även underhåll, modernisering och omflyttning för att möta människors behov av bostäder. Foto: Ronny Johannesson
Att bygga nytt är dyrt. Därför krävs även underhåll, modernisering och omflyttning för att möta människors behov av bostäder. Foto: Ronny Johannesson
Jan-Olof Bengtsson

Att bygga för framtiden - med visioner

Publicerad
Uppdaterad
Begreppet "uthållig tillväxt" är naturligtvis ett framgångsmantra för alla sektorer i samhället. I går diskuterades det i termer av dagens och framtidens bostadsmarknad, och vad göra för att öka tillgängligheten på bostäder.
Arrangör var MKB i Malmö som trots sitt kommunala ägande är fördömligt marknadsorienterat i jakten på att attrahera kunder/hyresgäster.
Den påstådda bristen på bostäder är alltid ett tacksamt politiskt ämne och sektorn kryllar av trätande tyckare och självutnämnda sanningsskådare. Men vem ska man bygga lägenheter för? Hur ser en långsiktig efterfrågan ut i ett demografiskt perspektiv?
I fjor flyttade drygt 7 000 människor till Malmö. I år beräknas ökningen bli cirka 5 000. Så hur fungerar sesam-ordet "flyttkedja" som verkar vara räddningen för allt boendeplanerande?

Ja, riktigt bra enligt MKB som kartlagt rörligheten inom det egna bostadsbeståndet. Av dem som flyttar till MKB:s nybyggnadsbestånd bor redan 76 procent i Malmö och som lämnat en annan bostad i staden. Två tredjedelar av dessa lämnar en hyresrätt.
Det är det befintliga bostads-beståndet som klarar efterfrågan. För även om det hörs höga rop om nyproduktion är det väldigt få som har råd. Och fastighetsbolagen måste naturligtvis kunna räkna hem nya byggen.

För en nyproducerad hyresrätt på två rum och kök i Malmö krävs en disponibel årsinkomst på 160 000 kronor. Av personer över 20 år som flyttade till Malmö 2008 var det bara tio procent som nådde den nivån. För en nyproducerad etta krävs det 120 000 kronor om året och som bara 20 procent klarade av. Som jämförelse kräver en nyproducerad lägenhet på 100 kvadrat en disponibel årsinkomst av hyresgästen på över 400000 kronor.

Mellan 2001 och 2009 ökade Malmös befolkning med 34 000 människor. Med stadens genomsnittliga hushållsstorlek på 1,9 personer skulle det alltså behövas 18 000 lägenheter. Men den verkliga siffran blev 9 500.
Alltså - att bygga nytt är för dyrt. Det är underhåll och modernisering av det befintliga som ska klara biffen. Och omflyttning.

Ledningen för MKB sticker ut hakan riktigt rejält med orden: "Det vore välgörande om politiseringen av upplåtelseformer kunde upphöra." Vilket så klart är ovanligt visionärt rakt från ett kommunägt bostadsföretag i en socialdemokratiskt styrd stad. Likaså att MKB-ledningen vill "snabba på utvecklingen av bostädernas bruksvärdering".
Det är inte primärt nybyggda hyresrätter och lägenheter som behövs eftersom de är så dyra för vanligt folk. I stället efterlyses en ökad rörlighet inom alla upplåtelseformerna för att minska systemfriktionerna.
Att bygga bort bostadsbristen är ekonomiskt orealistiskt.
Jaha, återstår bara det lilla problemet att göra budskapet politiskt och opinionsmässigt rumsrent.
Men tack och lov visar ju utvecklingen att världen aldrig får nog av visionärer.
Jan-Olof Bengtsson
Jan-Olof Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag