Bra förslag. Löftet från vår nytillträde civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) att hyresrätten ska stärkas är alldeles utmärkt. Foto: Gugge Zelander
Bra förslag. Löftet från vår nytillträde civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) att hyresrätten ska stärkas är alldeles utmärkt.  Foto: Gugge Zelander
Jan-Olof Bengtsson

En ny vår för hyresrätten?

Publicerad
Uppdaterad
Löftet från vår nytillträdde civil- och bostadsminister Stefan Attefall(KD) att hyresrätten ska stärkas är alldeles utmärkt. Vid årsskiftet införs ett nytt system med en friare hyressättning som är baserat på den enskilda lägenhetens standard, läge och kvalitet.
Framför allt öppnar Stefan Attefall upp för personer med kapital som är villiga att investera i och förvalta hyresrätter. Och som på sätt kan få landets hyresrätter - som i dag uppgår till 1,7 miljoner - att öka i antal eftersom de värsta konstlade regleringsformerna på bostadsmarknaden förbleknar. De kommunala bostadsbolagens hyresnormerande roll är redan avskaffad.

Det råder förvisso en oacceptabel bostadsbrist i landet. Nybyggnationen har i stort ett legat nere de senaste tre åren.


En av förklaringarna är avskaffandet av de statliga byggsubventionerna. Som också kan uttryckas som ett slags avvaktande ställningskrig mellan regering och byggentreprenörer vem som skulle blinka först. Det blev inte regeringen. Som nu räknar med att det byggs 28 000 nya lägenheter och villor under 2011.
Attefall slår fast att han aldrig kommer att stödja en rödgrön bostadspolitik där nyproduktion och renoveringar subventioneras fram. Bra! Bara själva förhoppningen på att subventioner eventuellt ska återinföras kan ju redan nu fördröja nödvändiga renoveringar i avvaktan på bidrag.

Faktum är att vi i
Sverige sedan i början av 90-talet bara byggt hälften så många nya bostäder per invånare som i våra nordiska grannländer. Vilket skapat många långa bostadsköer och svartkontrakt med mera. Förklaringen är så klart de höga bostadspriserna där åtråvärda byggsubventioner för entreprenörerna konstlade till det hela.

Under våren tillsätts en statlig utredning
som ska undersöka hur det går att strukturellt och långsiktigt förbättra förutsättningarna för hyresrätterna. De tre viktigaste förslagen hittills handlar om skattefria avsättningar till underhållsfonder, avskaffandet av fastighetsskatten samt lägre moms på hyror.
Det sista har nog säkert EU-kommissionen en hel del invändningar emot.
Med detta sagt ska vi inte glömma vikten av att även ha en fungerade flyttkedja så att bostadsmarknaden blir mer dynamisk och självgående.
Reavinstbeskattningen på en såld villa eller bostadsrätt är ju 22 procent och där bara 1,4 miljoner får skjutas upp. Vilket i dag hindrar många äldre människor från att kunna lämna sin för stora bostad eftersom de måste låna upp pengar för att ha råd att flytta ut till en mindre.
Vägen mot en harmonisk bostadsmarknad är inte en. Utan flera.
Jan-Olof Bengtsson
Jan-Olof Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag