Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

I dag startar Sveriges  Almedalen för internet

Förra årets SSWC-läger lade grunden för en fortsättning. Här kanske idéer om morgondagens svenska interjättar föds.
Foto: Peter J Olsson

I dag drar Sweden Social Web Camp SSWC 2013 i gång på Tjärö i den blekingska skärgården. Femte upplagan och för varje år större än tidigare.

Sommaren 2013 är väl inte tiden då de stora musikfestivalerna dog. Flera dog, medan andra lever vidare i hyfsad välmåga - ibland mer inriktad på dem som kan betala: medelåldern ökar.


Men kanske som ungdomsfenomen. 17-åringars festivaldebut är inte lika nödvändig.

Andra läger vinner år från år. Även den mindre politiskt intresserade har säkert sett Almedalen poppa upp. En vecka för politikens och samhällsdebattens nördar. I en form som manar till efterföljd och omdaning i olika former, inte bara de Almedalskopior som kommit först i Danmark och snart i Norge.


På lilla Tjärö i skärgården utanför Karlshamn - tidigare mest känd för naturupplevelser, trevliga midsommarfester och gemytliga får - finns sedan fyra år tillbaka en samlingspunkt för de som befinner sig i framkant för det internet vi kommer att ha i morgon.


Kanske ännu mer nördigt än Almedalsveckan, och än så länge betydligt mindre - drygt fyrahundra kommer i år och det mesta sker under två av de fyra dagarna.

Här samlas både de som skapar internet med kablar, servrar och annan hårdvara, och de som utvecklar nya tjänster för nätet eller mobilt bredband, samt de som fyller bandbredd och tjänster med innehåll.


Mer nördigt javisst, men i många fall mycket mer verklighetsnära än Almedalen. På Tjärö pratar man inte bara - här kan det skapas affärer, bildas allianser och nya företag startas som kan bli morgondagens giganter. Förutom att man byter idéer, kritiserar, berömmer och därmed sporrar även medtävlare i branschen framåt.

Internetekonomin är ju lite speciell genom att styckekostnaden ibland är väldigt liten eller kan bäras av kunden. Vilket gör inslaget av gratistjänster stort - men någonstans måste pengarna in. Och det kräver ständigt nya idéer.

Att det dessutom, i likhet med Almedalen, har drag av firmafest och branschgala är knappast något som förminskar tillfället.


Förra året skrev jag att Tjärömötet och internetföretagsamheten med småskalighet i företagandet och det öppna samtalsklimatet känns igen från den betydligt ­mindre kunskapsintensiva företagsamheten i Värnamo-Gnosjö-bygden. Men är skapas då kanske inte affärerna på kyrkkaffet utan i SSWC-puben.


I storföretagslandet Sverige har vi längre trott att företagande är strukturer, organisationsscheman och stora företag med ekonomiavdelningar och HR-specialister. Men det kan vara bra att påminna om att företagande också är relationer, idéer och brinnande engagemang.


Och att relationerna behöver platser och något att samlas kring. På Tjärö finns en sådan plats av ett antal sådana i Sverige. Det är bra, och det behövs fler. Vilket dock knappast kan planeras fram. Vem skulle ha kunnat ana att en knölig kampingäng och en bastuflotte skulle vara det man ska satsa på för att skapa tillväxt?

För Blekinge är det förstås en fördel att ha blivit stället där en sådan plats uppstår genom spontan ordning.