Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fairtrade är viktigt för Malmö

Arwin Sohrabi (S), ordförande, Malmö Fairtrade City styrgrupp. Foto: VILLAREAL PHOTOGRAPHY

Fairtrade är viktigt för Malmö och för de bönder som ingår i samarbetet, skriver Arwin Sohrabi (S) i ett genmäle till Csaba Bene Perlenberg, som svarar direkt.

Frågor som rör etisk konsumtion och rättvis handel är viktiga för Malmö Stad, och Fairtrade är en del av detta arbete.

Sedan den studie som Perlenberg skriver om i sin ledare om Fairtrade gjordes för ett decennium sedan, har andra studier gjorts. Till exempel en tysk studie (Göttingens Universitet) gjorde gällande att en Fairtradecertifiering märkbart ökar levnadsstandarden i berörda hushåll, till skillnad från exempelvis enbart ekologisk odling. Vidare handlar certifieringen inte enbart om att köpa mer Fairtrade, utan även om att tätare samverka med förenings- och näringslivet i staden till förmån för rättvis handel. Hittills har denna samverkan varit god.

 

Det finns mycket mer att tillägga. Inte minst angående utjämningssystemet, som lyckades pressa in sig. Replikens teckenbegränsning sätter dock stopp. Den som vill veta mer om varför Malmö stödjer Fairtrade kan antingen läsa miljönämndens yttrande, eller lyssna när motionen debatteras i kommunfullmäktige.

 

Men nej, det är inte ”skamligt” att bidra till rättvisare global handel.

 

Arwin Sohrabi (S)

Ordförande, Malmö Fairtrade City styrgrupp

 

SVAR DIREKT:

Det är förståeligt att Socialdemokraterna kommer till Fairtrades försvar givet att flera av arbetarrörelsens förgreningar står bakom produktmärkningen: LO, ABF, Kommunal och Byggnads. 

Att Fairtrade bidrar till en dyr och ineffektiv produktion och skapar inlåsningseffekter för nödvändig jordbruksutveckling verkar inte beröra arbetarrörelsen så länge de kan låta Malmös hårt prövade skattebetalare betala för deras godhetsprojekt. Skamligt var ordet.

 

Csaba Bene Perlenberg

Fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida