Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett uppsving för bonderörelsen?

Mao Zedong.Foto: China Photos

"Bonderörelsens nuvarande uppsving är en väldig tilldragelse", detta citat från ordförande Mao Zedong lär ha varit en favorit hos de svenska maoisterna kring 1968 - och inledde ofta deras anföranden.

Den svenska bonderörelsen var på den tiden inte särskilt kulturrevolutionär. Man hade visserligen en ordförande också, han hette Hedlund och var en ovanlig bonde: Han var både doktor i juridik och företagsledare.

Han hann med att regera landet med Tage Erlander (S) på 50-talet och la grunden till bonderörelsen/Centerns uppsving under efterträdaren Thorbjörn Fälldin.

Kring 1970 var Centern en blandning: Man hade gröna entusiaster som skälldes för Åsa-Nisse-marxister och drömde om lokalsamhällen - vem vet om de skulle ha penningekonomi...

Men man var också ett närmast reaktionärt parti: Mot urbaniseringen satte man decentralisering, mot utvecklingsoptimismen höjde man ett varnande finger, och man trodde det fanns risker med teknik, till exempel kärnkraften.

Och inte minst Fälldin själv var en glödande antisocialist mitt i vänstervågen, som annars lockade delar av ungdomsförbundet.

Klart det gick bra. Snart var man det ledande opositionspartiet och när Olof Palme backat i tre val i följd så var Fälldin den givne statsministern.

Att sedan Centern blir väl mycket enfrågeparti om kärnkraften gjorde att framgången bröts, inte minst sedan den borgerliga regeringen spruckit.

Och sedan dess har det mest gått utför. Ett tag hade man en partiledare som måste annonsera för att försöka få ut sitt namn. Vad hette han nu?

2006 gick det bra, Maud Olofsson hade inte bara fört in liberala och individualistiska tongångar i partiet: Hon var i mycket arkitekten bakom alliansen - även om Göran Hägglund var ingenjören som löste många detaljfrågor.

Men det var ett tillfälligt hack. Den liberala trovärdigheten fick en törn av FRA-debatten och i dag är Centerpartiet illa ute i opinionsmätningarna.

Men man ska nog inte sälja pälsen förrän man är skjuten, för att anspela på ett gammalt Hedlundcitat.

Efter tillbakagången 2010 om partiet fram till att det måste vara tydligt. Och det försökte man, men det visade sig att månggifte och helt fri invandring inte funkade så bra. Efter den reträtten har partiet backat lite till, och nu kommer man tydligen fram till att man måste bli tydligare.

Och det är väl rätt klart, ska man rösta på ett av flera borgerliga partier så måste det finnas något extra som de väljarna får.

Gunnar Hedlund var inte särskilt tydlig, men Thorbjön Fälldin var tydlig och eftertänksam, så det ligger väl något i det hela.

Ska det gå så är det nog den vägen partiet får välja. Men uteblir uppsvinget eller vänds i något annat är det fara värt att man tar till ett annat uttryck av ordförande Mao: "Bombardera högkvarteret!"