Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En förlust för Malmö   och för vetenskapen

Målsättningen att bygga ett forsknings- och utvecklingscentrum för kvinnors idrott och hälsa i Malmö är utan tvekan ett av de mest angelägna, spännande och nyskapande initiativen inom nationell och internationell idrottsforskning. Det var också det initiativtagarna Kent Widding-Persson och Dan Olofsson identifierade och engagerade sig för.

En samlad idrottsvetenskaplig forskarvärld har uppmuntrat och engagerat sig i satsningen och ställt sin tid och kompetens till förfogande. Satsningen har haft ett mycket stort stöd av aktiva och ledare inom idrotten.

Vi är därför både förvånade och besvikna över hur Malmö högskolas hanterat relationen till WVWS. De har varit med om att forma satsningen sedan dess början, varit representerade i stiftelsens styrelse på högsta ledningsnivå samt tagit ekonomisk del av satsningen på ett betydande sätt. Att utan förvarning backa ur i detta sena och för projektet avgörande skede anser vi mot denna bakgrund är anmärkningsvärt.

 

Det är också uppseendeväckande att hand- läggningen och upphandlingen av lokaler för högskolans idrottsvetenskapliga utbildning och forskning har tillåtits få ta så lång tid. Att man i upphandlingen inte tycks ha värderat det satsningen WVWS tillförde utöver funktionella lokaler är även det anmärkningsvärt.

WVWS har gjort stor nytta genom att finansiera forskning och arrangera möten och seminarier. Initiativtagarna ställde en årlig basfinansiering om 25 miljoner till stiftelsens förfogande. Detta stöd är i paritet med statens årliga stöd till svensk idrottsforskning. WVWS behövs. Idrotten är till stor del uppbyggd kring männens villkor. Detta återspeglas i såväl snedfördelning av resurser som ett betydande forskningsgap. Genom att gå hela vägen och samla idrott, akademi och näringsliv i samma miljö hade WVWS kunnat skapa förutsättningar för ett kraftfullt idrottsvetenskapligt forsknings- och utvecklingscentrum med fokus på kvinnors idrott och hälsa. En fysisk plats av detta slag hade kunnat locka forskningskompetens från hela världen till Malmö, generera resurser till forskning och utveckling, bidra till internationellt erkännande och skapa en arena för utveckling av företagande, produkter och tjänster för kvinnors idrott och hälsa.

 

WVWS hade kunnat stärka Malmös profil som kunskapsstad, attraherat företagsetableringar och rekrytering av nationell och internationell kompetens.

Utifrån de nationella och internationella perspektiv där vi dagligen verkar är det sorgligt att denna angelägna och viktiga satsning inte fullföljs. För Malmös del går man tyvärr miste om ett attraktivt internationellt kunskapscenter.

 

Per Nilsson

professor, ordförande WVWS Stiftelse, ordförande Centrum för idrottsforskning

Bengt Saltin

professor, ordförande WVWS vetenskapliga råd

Malin Eggertz Forsmark

vd WVWS