Dr Besk: Alla dessa nyårslöften

Publicerad
Uppdaterad
Försjunken i The Spectator satt jag med fötterna på skrivbordet. Inget händer i politiken en nyårsafton, så snart kan jag gå hem.
Då rusar redaktionschefen i på mitt rum.
- Vi saknar en spalt på sidan 18, en av de fjorton nyhetskrönikorna uteblev - kolumnisten firar bara det ortodoxa nyåret visar det sig...
- Vad rör detta mig? Jag funderade på en rusch ut från redaktionen, men dörren var ­blockerad.
- Kan inte du skriva en trevlig spalt om politiska nyårslöften ... det gör du ju så bra ...
- De första 20 åren ja, muttrade jag, sedan har det gått lite trögare...
- Då säger vi det 2 800 tecken, eller tre lappar som vi sa på skrivmaskinernas tid. Klockan tre vill vi ha jobbet.

Jag suckade och slog på datorn för första gången i dag, och sista i år.
Låt se, alla de självklara lustigheterna skriver alla andra om.
Juholt: Jag lovar att tänka innan jag pratar.
Bildt: Jag lovar att tala om det jag gör.
Kungen: Jag lovar att vända blad innan jag partar.
Reepalu: Jag lovar att tänka innan jag ut­visar.
DSB: Vi ska tänka innan vi lovar.
Jan Björklund: Jag säger att jag ska tänka efter lovet.
Och Anders Borg som talat ut om sin kristna tro, han borde väl lova att inte "samla skatter på jorden där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl"?

Men vill vi verkligen att politiker ska lova så mycket? Alla undersökningar visar ju att ryktet om deras förhastade löften och "målsättningar" är fel - våra politiker försöker faktiskt göra det de lovar - vilket kan gå alldeles åt pepparn.
Det är precis som med utlandsresor för riks- dagsledamöterna, de är billigast när de är utomlands och dricker drinkar i Brasilien och klart dyrast när de är hemma i riksdagen och voterar.

Det är därför sådana som Gudrun Schyman och Thomas Bodström är idealiska politiker!
De lovar sällan någonting, är ännu mer sällan i riksdagen, men talar så att folk förstår.
Håkan Juholt har faktiskt därmed chans att leva upp till denna modell. Så förtala inte honom, han kanske är Sveriges räddning!

Dr Besk

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu