Sätter dagordningen. Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativ har satt dagordningen för hur feminism ska diskuteras i den kommande vlarörelsen, enligt Therese Boström.
Sätter dagordningen. Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativ har satt dagordningen för hur feminism ska diskuteras i den kommande vlarörelsen, enligt Therese Boström.

Det går inte att lagstifta bort normer

Publicerad

De är unga kvinnor mellan 18-30 år. De är ofta väl utbildande och kommer från medelklassen. De har fått höra att de kan bli vad de vill när de var barn om de bara kämpar hårt. Om du är kvinna eller man ska inte avgöra hur långt du når i samhället. Sen växer de upp och blir medvetna om samhällsnormer. De noterar att de inte kan bli vad de vill - i alla fall på lika villkor som män.

Nu visar många unga kvinnor sitt missnöje och röstade på Fi. De är trött på att inget händer.

Fi har nu satt dagordningen för hur feminism ska diskuteras i kommande valrörelse. Alla partier kommer att behöva förhålla sig till Fi:s verklighetsbeskrivning.

Visst går det att försöka röja undan Fi från den politiska kartan genom att gå till attack mot deras ekonomiska politik och fråga hur vallöftena ska finansieras; men det är inte den frågan som attraherar många av deras väljare. Det som attraherar unga kvinnor att rösta på Fi är att de är trötta på att utbilda sig och samtidigt inte ha möjlighet att konkurrera på lika villkor.

Det är bara att titta på andelen kvinnor i bolagsstyrelser. Det går trögt. Unga kvinnor som röstar på Fi vill inte vänta på en långsiktig förändring av samhällsnormer. De vill ha samma möjligheter nu.

Konsekvensen blir ett kvoteringssamhälle. Där allt kvoteras som de inte är nöjda med, även det som rör den privata sfären. Det finns ingen ände och varför stanna vid bolagsstyrelser, det går väl att kvotera alla företagsstyrelser och arbetsplatser. Ren och skär socialism med andra ord.

Det finns människor i samhället som handlar i liknande mönster, så att det blir en norm, och det missgynnar ibland kvinnor. Det är problem när människor fråntas möjligheten att förverkliga sig själva på grund av samhällsnormer. Det är lika förtryckande när staten lagstiftar bort friheten att leva sitt liv som man vill. Normer och staten kan vara förtryckande, men det går inte att lagstifta bort värderingar och normer.

Liberaler måste frigöra sig från tanken att en fri marknad löser allt, så även kvinnorepresentationen i bolagsstyrelser. Fri marknad är förutsättningen; men vad nu som behövs är faktiskt en värdeförskjutning mot de normer som håller kvinnor borta från bolagsstyrelserna. Det måste växa fram nya normer där kvinnor värderas för sin kompetens och konkurrerar på lika villkor.

Det är normer som måste angripas och de värderingar som de innehåller, och när de synliggörs är det med liberala värderingar som vi kan stå upp för ett fritt samhälle. Fri från statlig inblandning och fri från förtryckande normer. Det är där vi ska ta vår kamp mot socialistisk feminism. Där vi sätter människans värden i fokus och arbetar för att i grunden förändra värderingar i samhället.

Therese Boström

Frilansdebattör, Landskrona

DEbatt FEMINISM

Therese Bohman
Therese Bohman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu