Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DEBATT: Vem vågar köpa ett nytt hus?

FAKTA

Debattera

i Kvällsposten

Vi välkomnar politisk debatt, inte minst lokal och regional. Debattartiklar avsedda för sidan två sänds med e-post till ledare@kvp.se.

Artiklarna bör understiga 2 600 tecken inklusive mellanslag. Arvode ges normalt inte.

Redaktionen förbehåller sig möjligheten att korta och rätta insänt material.

Om en biltillverkare upptäcker ett utvecklingsfel på en av sina bilmodeller så återkallar de bilarna och åtgärdar felet kostnadsfritt. När Myresjöhus bygger hus med utvecklingsfel så får småhusköparen skylla sig själv och betala ur egen ficka.

Det är kontentan av den hovrättsdom som kom den 18/1 angående enstegstätade fasader. Småhusägare i Svedala får själva stå för ombyggnad och rättegångskostnader, alltså miljontals kronor.

Enstegstätade fasader är, i korthet, en väggkonstruktion med bakomliggande träregelvägg som finns i flera utföranden men har det gemensamt att fasadens ytterskikt utgör både regn- och vindsskydd.

De 34 villa ägarna i Svedala är inte ensamma, det finns cirka 22 000 småhus som byggts med den här konstruktionen och som riskerar att drabbas av fukt och mögel. Jag har personligen besökt ett annat område i Svedala med liknande problem och sett med egna ögon vad fasaden har ställt till med.

Fel på denna typ av fasader betraktas som utvecklingsfel och kan därför inte drabba entrepenören. Det är med andra ord fullt möjligt att konstatera att en tidigare byggmetod är felaktig, och som i det här fallet leder till stora fuktskador, men att ansvaret helt ska vila på konsumenten.

Den som bygger ett småhus är enligt lag skyldig att teckna så kallad byggfelsförsäkring, men enligt lagen om byggfelsförsäkring görs undantag för utvecklingsfel i försäkringen. Den är därför inte till någon hjälp för småhusägare med möglande enstegstätade fasader.

Det är hög tid att regeringen reformerar byggfelsförsäkringen. Det finns cirka 22 000 villahushåll som väntar på ett besked från bostadsministern.

Dessutom bör regeringen utreda vilka parter som finns i målet om enstegstätade fasader. Bjuda in dem för samtal och undersöka möjligheten att byggbranschen med flera skapar en fond för ombyggnader av småhus med enstegstätade fasader. Byggbranschens med fleras incitament att skapa fonden och ge den ekonomiska muskler att betala ut pengar till hushåll som tvingas bygga om, är väsentligt för den egna branschens rykte och varumärke.

Det är många som vill förverkliga sina småhusdrömmar, men vågar de när de själva måste bekosta utvecklingsfel på huset? Problemet är skamligt behandlat av flera byggbolag, varav Myresjöhus är ett.


Stefan Stjernedal

Regionchef, Villaägarnas riksförbund