Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Varför skyddar inte it-lagarna oss?

Meelis heter den kille som sprang upp på Eurovisionscenen och ställde  sig brevid Conchita Wurst under segerceremonin. Han vill befria Anakata,  som för närvarande är ställd inför rätta i Danmark för dataintrång.  Mitt stöd för kampanjen att befria Anakata har egentligen varit på tok  för lågt.

Lagen om IT-brott är moraliskt förkastlig och lägger större krut på att utnyttja samhällets fängelsebäddar än att lösa riktiga och allvarliga problem med säkerhet.

Det bästa exemplet är kanske Research- gruppens intrång i kommentarsverktyget Disqus förra året. Ett dataintrång är enligt lagen ingenting annat än att man avhänder ett datasystem information, eller använder datan eller systemet på ett sätt som inte förutsatts av systemets ägare. Disqus är alltså brottsoffer, Researchgruppen förövare. De som fick lida var dock de som av Disqus utlovats säker och konfidentiell hantering av personuppgifter.

Användarna som drabbades har i stort sett ingen rätt emot Disqus alls. Trots att Disqus gjort utfästelser att deras verktyg funkade bra, finns ingen rätt att reklamera, ingen rätt att klaga.

Nu är det osannolikt att Disqus kommer hävda sin rätt att sätta Researchgruppen i finkan, men det gör inte saken bättre, bara godtyckligare. Anakata sitter till exempel i rättegång och har i Sverige dömts till ett år i fängelse för att Skatteverket, kronofogden och polisen skrivit kassa upphandlingsavtal. Möjligheten att Anakatas fängelsevistelse kommer att förändra upphandlingsavtalen hos Skatteverket, kronofogden och polisen är i stort sett obefintlig. Anakata sitter inte heller i fängelse för att han varit dum mot de miljontals svenskar som drabbats av myndig-heternas usla säkerhet. Han kommer sitta av tid för att han varit dum mot det företag Skatteverket hyrt in för att hantera IT.


Det Meelis protesterar emot på Eurovision är att vi lever i en tid då myndigheter och företag ofta går ihop mot individer. Vi vanliga människor som hamnar i register hos företag och myndigheter har ingen rätt mot de som utsätter oss för osäkra system.

Om företag och myndigheter inte sköter sina jobb med uppgraderingar och underhåll av IT- system är det individer som hamnar i fängelse.

I ett informationssamhälle är det mer än någonsin kunskap som är makt. Makten och kunskapen behöver i det här fallet jämnas mellan privat- personer och institutioner. I stort sett all svensk IT-brottslagstiftning kommer från EU eller internationella avtal.

Därför behövs det Piratpartier i Europaparlamentet som kan ta ställning för ett bättre informationssamhälle. Teknik behöver stärka, inte kränka mänskliga rättigheter och individers makt.

Amelia Andersdotter

Europaparlamentariker, Piratpartiet