Debatt: Varför finns inget Ship to Syria?

Publicerad

I Syrien massakreras dagligen människor som protesterar mot regimens förtryck. Amnesty rapporterar om minst 8 000 döda, varav hundratals barn enligt Unicef, sedan antiregerings­demonstrationerna inleddes i maj förra året. Vid gränsen mellan Syrien och Turkiet har man inrättat flyktingläger för de tiotusentals som lyckats fly blodbadet.

I staden Homs nyligen massakrerades minst 420 civila när deras hem bombades med missiler och tunga vapen. Blodbadet har spridit sig till andra platser i landet.

Och allt detta medan världen tittar på – handlingsförlamad av cynismen hos stormakterna Ryssland och Kina, med sina ekonomiska intressen i Bashar Assads Syrien.

Det finns också andra, på närmare håll, som oberört tittar på medan blodbadet pågår. Bland dem många som annars gärna undertecknar upprop och listor med bojkottkrav mot den judiska staten när Israel besvarar Hamas och Hizbollahs raketbeskjutning av sina gränsstäder och byar.

Samma personer återfinns också på passagerarlistor på Ship to Gaza, propaganda ­ jippon som ersätter konkret hjälp till palestinierna. Bland dem religionshistorikern i Uppsala Mattias Gardell, som inför kryssningen i somras serverade sådana bombastiska deklarationer: " Vi kommer utan andra vapen än medmänsklighet och solidaritet."

Men varken Gardell eller andra Ship to Gaza-aktivister har haft något att säga om blodbadet i Syrien. I Aftonbladet förra året, när demonstrationerna i Damaskus redan inletts, förklarade Gardell att han genom sitt engagemang ville “ända den humanitära krisen i området". Varför har då hans och hans kamraters engagemang inte räckt till för att sätta kurs mot den syriska hamnstaden Latakia, med sitt fredsbudskap samt mediciner och mat till de behövande i Homs och andra syriska städer?

Fungerar inte deras kampmetoder – "passivt motstånd" och "icke-våldsträning" - när motståndaren heter Bashar Assad och inte Shimon Peres?

Varför kan de inte åtminstone demonstrera utanför ryska ambassaden mot Rysslands vapenleveranser till ett Syrien som krigar mot sina egna medborgare.

"Vi visar Gazas folk att vi bryr oss", skrev ett stort antal namnkunniga personer – med selektivt samvete som omfattar Israel men inte dess grannar  i ett upprop i Svenska Dagbladet inför "Frihetsflottans" avsegling i somras.

Om de genom att underteckna namnlistan eller delta i båtutflykten visade att de "bryr sig om" Gazas folk, är deras tystnad i dag ett tecken på att de inte bryr sig ett dyft om Syriens.

 

Jackie Jakubowski

Kulturskribent och chefredaktör för Judisk krönika

Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag