Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatt: Spelare och fans, våga ta ställning

Loreen är på flera sätt ett föredöme. Inte bara genom att vara en skicklig artist och väl försvara de blågula färgerna och vinna schlagerfestivalen. På plats i Azerbajdzjan gav hon på ett synligt och påtagligt sätt stöd för mänskliga fri- och rättigheter.

Villkoren i årets värdland lämnar mycket att önska. Journalister hotas och oppositionen trakasseras. Villkoren i fängelserna är bedrövliga. När strålkastarljusen nu släckts och de tävlande åkt hem finns risken att landet åter hamnar i en medieskugga.

Därför var det viktigt att Loreen som privatperson på plats så tydligt tog ställning. Det borde fler ha gjort. Samtidigt visar hon att bojkott inte alltid är den bästa vägen även om den ibland kan vara den enklaste.

Genom utbyte och närvaro i länder med förtryck och övergrepp så kan artister, idrottsutövare och andra vara med och göra skillnad. Förhoppningsvis kan Loreens agerande inspirera. Nu startar fotbolls-EM som bland annat spelas i Ukraina. Det är ett land i vilket utvecklingen går i fel riktning. Sedan en tid sitter presidentens politiska rival, Julia Timoshenko, inspärrad. Hon har dömts till ett hårt fängelsestraff på oklara grunder som mer verkar ha att göra med hämnd och försök att tysta snarare än en ren juridisk process. Hon är heller inte den enda politiskt dömda.

 

I Vitryssland fortsätter arbetet inför ishockey-VM 2014 trots ett växande antal protester med krav på att det borde flyttas. Villkoren för politiskt oliktänkande är bedrövlig med flera oppositionella från olika partier inspärrade. Valfusket var utbrett då president Lukasjenko omvaldes.

Nyligen avrättades två personer efter en summarisk rättegång och även ifall de var skyldiga till anklagelserna så måste alltid en rättsstat garantera en rättvis process. Skyldiga ska självfallet dömas men dödsstraff är i sig förkastligt. EU har också infört sanktioner i form av inreseförbud för omkring 250 personer.

Med fotbolls-EM och ifall ishockey-VM genomförs som planerat är det viktigt att möjligheterna i så fall används på det kloka sätt som Loreen visade prov på i Azerbajdzjan. Det ska inte sjungas eller spelas för att behaga tveksamma regimer. Men på plats går det att i det lilla ta ställning för mänskliga fri- och rättigheter.

 

Ytterst kan musik, kultur och idrott förena. Det är snarare utbyte än isolering som kan leda till att murkna statsstyren faller samman genom yttre tryck. Men då gäller det att våga se bakom propagandakulisserna. Svenska fotbolls- och ishockeyspelare och supportrar har anledning att lära av Loreen ifall de åker till Kiev eller Minsk. Och då handlar det inte bara om att ha ambitionen att vinna utan om att se och ta ställning!

 

Hans Wallmark

Riksdagsledamot (M)

Ledamot av moderaternas partistyrelse

 

Christian Holm

Riksdagsledamot (M), Utrikesutskottet